Per Un Procés De Participació Autoorganitzat Al Cabanyal‬

Espai Veïnal del Cabanyal per un procés de participació autoorganitzat: Convidem a participar en la pròxima assemblea que tindrà lloc el 8 de setembre a les 20:00h al solar del Clot (bloc Jarabo).Contacte: espaiveinalcabanyal@riseup.net

Per un procés de participació autoorganitzat al Cabanyal
Estem presenciant com el nou panorama polític valencià ha suposat que, després de la paralització tan desitjada del projecte de prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez, el barri del Cabanyal es veja afectat directament per la gentrificació. Una gran part de la població que resideix en el barri podria veure’s en la situació d’haver de marxar pel seu baix poder adquisitiu o la seua condició de marginals. Aquest procés afectarà també al preu de l’habitatge, per la qual cosa molts altres podrien veure’s afectats igualment per la pujada dels preus de lloguer i d’altres recursos comercials. Una elitització urbana que no té en compte a les persones més enllà del seu capital particular.
La gentrificació és un procés socioeconòmic derivat del urbanisme capitalista que està produint-se en molts barris i ciutats. Es tracta de la substitució d’una població amb recursos baixos o limitats per una altra de classe alta o adinerada. Sol donar-se en zones urbanes degradades o abandonades per l’administració, les quals són vistes com a llocs amb un potencial per al desenvolupament de negocis, principalment immobiliaris i d’altres tipus. En la nostra ciutat, en barris com El Carme o Russafa, estem veient com en els darrers anys les classes populars i immigrants estan sent substituïdes per un tipus de població dedicada al negoci de l’oci i el turisme.
Les mesures adoptades pel nou equip de l’ajuntament en relació amb el barri semblen apuntar en aquest sentit. Ha arribat poca informació als veïns/es del carrer, a una gran part d’ells se’ls ha exclòs i invisibilitat rere els nous plans d’urbanisme social que es preparen, mentre es parla sense parar de participació ciutadana. L’augment de la presència policial, pràctiques de registres i identificacions a qualsevol persona que passege per la “zona zero” amb l’excusa del tràfic de drogues i la persecució a les anomenades xatarreries; són exemples de mesures de pressió que afecten directament a la població més vulnerable. L’assumpte de les xatarreries és especialment significatiu. En primer lloc, caldria dir que una xatarreria és un lloc on es comercia amb ferralla, cosa que no existeix en el Cabanyal. Part de la població pobra es dedica a emmagatzemar ferralla per a després vendre-la, sent aquest un dels seus principals recursos econòmics. El qualificar aquests magatzems com a negocis i perseguir-los suposa acabar amb la seua forma de guanyar-se la vida, i per tant, forçar-los a buscar un altre lloc en el qual poder dedicar-se a aquesta activitat. Es criminalitza així la pobresa i s’utilitza a la policia com a executor administratiu del Pla d’Emergència dictat des de l’Ajuntament.
Aquesta situació ha impulsat a diversos col•lectius del barri a treballar conjuntament per a reivindicar i desenvolupar un procés de participació obert en el qual capien sensibilitats i punts de vista que no s’estan considerant suficientment fins al moment. La idea no és simplement fer propostes sobre els aspectes socials que no estan sent considerats des de l’ajuntament, sinó treballar en el seu desenvolupament al marge de que siguen després ateses o no pel nou govern de la ciutat.
Davant el procés de gentrificació, entenem com a mesures urgents a dur a terme, la resistència a la deportació de la població amb major risc de ser exclosa, cercant que conserven un habitatge digne i el seu context social, així com alternatives per a mantenir el seu mitjà de subsistència sense que cause problemes de convivència amb altres veïns/es, com podria ser la creació d’una cooperativa per a l’emmagatzematge de ferralla. En un segon pla entenem com a necessari que es respecten els diversos espais autogestionats que existeixen en el barri i que desenvolupen una considerable funció social, així com el treball que realitzen diversos col•lectius i associacions en temes d’autogestió, educació i drets socials.
L’obertura d’aquest procés de participació pretén arreplegar necessitats i propostes amb les quals construir un model de convivència per al barri en el qual siguen els propis veïns/es els qui decideixin sobre el futur que volen per al Cabanyal. L’Espai Veïnal del Cabanyal es constitueix com a un lloc de confluència de propostes per al barri. Així, us convidem a participar en la pròxima assemblea que tindrà lloc el 8 de setembre a les 20:00h al solar del Clot (bloc Jarabo).

Espai Veïnal del Cabanyal per un procés de participació autoorganitzat, Juliol del 2015.
Contacte: espaiveinalcabanyal@riseup.net