Acció pel Patrimoni Valencià demana habilitar un Museu de la Guerra Civil

La ubicació triada seria el refugi del carrer Serrans de València.

L’agrupació assenyala que «són molts els valencians que passen diàriament pel carrer Serrans, sense que s’adonen de la història que posseeix l’històric Refugi de la Guerra Civil». A més, la idea seria convertir-lo en “un lloc on es puga contemplar tant imatges dels bombardejos com fotografies dels atacs que patia la ciutat i com aquests subterranis de formigó armat servien de protecció als ciutadans, fóra quina fóra la seua ideologia».

Acció pel Patrimoni Valencià sol·licita a l’alcalde de València, Joan Ribó, posar en marxa un projecte museístic dedicat a la Guerra Civil en el refugi del Carrer Serrans de la capital, segons informa l’entitat en un comunicat.

L’agrupació assenyala que «són molts els valencians que passen diàriament pel carrer Serrans, sense que s’adonen de la història que posseeix l’històric Refugi de la Guerra Civil».

«En els tres anys que va durar la contesa, des del 1936 al 1939, València es va convertir en la seu del Govern de la II República espanyola i es van construir més de mig centenar de refugis escampats per diferents barris», recorden des d’Acció pel Patrimoni.

El refugi del carrer Serrans, prossegueixen, tenia una capacitat per a més de 300 persones, va estar concebut com un lloc de protecció per a la població civil, davant l’augment de bombardejos i atacs que patia la capital valenciana, sobretot per part de l’aviació italiana.

Acció pel Patrimoni Valencià considera que «la seua excel·lent ubicació el converteix en el lloc idoni per a ser reconvertit en Museu Refugi, un lloc on es puguen contemplar tant imatges dels bombardejos com fotografies dels atacs que patia la ciutat i com aquests subterranis de formigó armat servien de protecció als ciutadans, fóra quina fóra la seua ideologia».

CONSERVACIÓ

En aquest punt, destaquen que altres ciutats com Almeria o Cartagena, tenen projectes similars que retornen la memòria històrica a aquestes construccions que, per sort, a València s’han conservat amb el pas dels anys.

Per tot açò, el president d’Acció pel Patrimoni Valencià, Luis Ramírez presentarà aquesta proposta a l’Ajuntament de València, especialment al seu alcalde Joan Ribó per mamprendre, al més prompte possible, aquest projecte museístic.

Ramírez vol també recordar altres entitats, que tant Acció pel Patrimoni Valencià com el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica i el de Recreació Històrica Línia XYZ estan més de deu anys sol·licitant aquest projecte museístic per a la ciutat de València.

A més d’aquest projecte, “seria convenient que la resta de Refugis existents en la ciutat es recuperaren i foren espais de cultura, llocs al servei públic donant major dinamisme a la ciutat de València”, conclouen.