Marzà exclou a les educadores de l’ordenament de la inclusió educativa

CGT denuncia que la Conselleria d’Educació exclou a les educadores d’educació especial i a les educadores d’educació infantil del projecte d’Ordre d’inclusió de l’alumnat en els centres docents ordinaris sostinguts amb fons públics.

La Conselleria des del 2017 parla de regular els procediments i l’organització de la resposta educativa a fi de garantir la inclusió efectiva de tot l’alumnat en el sistema educatiu, posant especial èmfasi en la resposta a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, l’alumnat amb situació de compensació de desigualtats i l’alumnat que, per diverses causes, es troba en situació de major vulnerabilitat.

A només tres mesos del termini de la legislatura, la Conselleria d’Educació inicia la negociació de l’ordre que regularà l’educació inclusiva a les escoles i instituts valencians. Aquestes preses del conseller Marzà comporten que la negociació de l’ordenació de la inclusió de l’alumnat siga un “paperot”. Això no és negociació, és imposició.

El més cridaner del projecte és que la Conselleria oblida al col·lectiu de 800 educadores que acompanyen diàriament a l’alumnat més vulnerable. En el projecte d’ordre, la conselleria ni els contempla ni els dóna veu. No es pot regular la inclusió de l’alumnat sense comptar amb les educadores, que són precisament el personal que més hores passen amb l’alumnat amb necessitats específiques. Una vegada més veiem que el conseller d’Educació, Vicent Marzà, imprimeix una visió corporativa dels professionals dels centres educatius.

Abans de legislar sobre inclusió, ajudaria més que el Consell revertira les retallades de governs anteriors i reduïra encara més les ràtios. A més a més que contemplara espais de coordinació entre tots els professionals de les escoles i instituts. Eixe és el camí que facilitaria la inclusió de l’alumnat, i no una retòrica legislativa que no comportarà canvi si no va acompanyada amb uns pressupostos reals que atenguen a l’alumnat més vulnerable.

La conselleria també s’oblida conscientment de les educadores en el I Pla d’Igualtat per a docents, publicat el 31 de gener, el mateix dia que es realitzava la Mesa Sectorial d’Educació sobre l’Ordre d’Inclusió.

La conselleria obvia que els plans d’igualtat han de tenir un àmbit únic d’empresa o organització, i per tant no hauria de fer distincions entre personal docent i no docent.

La formació és un altre dels aspectes en els quals el conseller Marzà abandona a les educadores. En la majoria dels casos les direccions dels centres deneguen l’assistència de les educadores a la formació regulada per la pròpia Generalitat, provocant un greu perjudici al servei públic educatiu i a les educadores perquè no poden formar-se i no poden progressar en la carrera professional en igualtat de condicions que la resta del personal. Malgrat que la Comissió Mixta de Mediació prevista al Pacte de la Mesa Sectorial de Funció Pública sobre educadores és coneixedora, des d’inici del present curs, de la denegació de formació a educadores, a aquestes altures encara no s’ha pronunciat.