CGT denuncia que ADIF tracta d’impedir el repartiment d’informació laboral de l’ONCE en l’Estació del Nord de València

A primera hora del matí, un grup de sindicalistes de la Confederació General del Treball, en el marc d’una campanya d’informació sobre la situació laboral que viu la plantilla de la Fundació ONCE, ha estat repartint ocatvetes en els voltants de l’Estació del Nord de València, situada en el centre de la ciutat. La Secretària General de la CGT del País Valencià, Emilia Moreno, s’ha endinsat en el vestíbul de l’Estació, edifici de patrimoni públic gestionat per ADIF. Per a la seua sorpresa, guàrdies de seguretat de l’empresa privada Eulen, li han comminat a cessar el repartiment de d’octavetes.

El repartiment a peu de carrer d’informació laboral de la Fundació ONCE ha donat començament a les 8h30 d’avui. Als pocs minuts de començar, Emilia Moreno, Secretària de CGT-PV, que es trobava a l’interior de l’Estació del Nord de València, ha sigut informada que no podia fer cap tipus de repartiment dins de les instal·lacions públiques gestionades per ADIF.

La invitació, duta a terme per dos empleats de seguretat de EULEN, contracta d’ADIF, no ha sigut acceptada per la sindicalista que ha sol·licitat que se li notifique per escrit la prohibició de distribuir informació laboral en l’estació, informació que tant la Direcció com els vigilants insistien a denominar “publicitat”.

Als pocs minuts de l’intercanvi d’arguments, i després de la inexistència d’algun document que acredite degudament l’impediment legal d’informar, ha fet acte de presència la Policia Nacional.

Moreno, que continuava amb el repartiment d’octavetes, ha tornat a ser convidada a abandonar el recinte. No obstant açò, davant la demanda d’explicacions, els cossos de Seguretat de l’Estat, li han confirmat a la responsable sindical que no podien sancionar-li amb una multa per aquesta acció però sí que podien fer-ho efectius de la Policia Municipal, extrem al que Moreno no ha dubtat a contestar amb un “Si així és, que ho facen, i així podrem defensar-nos” i ha continuat amb el repartiment seguida d’a prop pels vigilants privats.

A continuació, i seguint instruccions d’algun càrrec d’ADIF, la Policia Nacional ha requerit a la sindicalista la seua documentació “Per si la Direcció necessita informació” i li assenyalat que la seua actuació “Posa en un seriós compromís a els qui treballen en l’Estació (en referència als vigilants d’EULEN), perquè estan molt vigilats per les càmeres”.

Davant aquests fets, la CGT-PV manifesta el seu malestar per l’intent d’ADIF i de la Policia Nacional de coartar el dret a informar a la ciutadania en un espai públic com és l’interior de l’Estació del Nord de València.

En aquest sentit, cal destacar que, si bé l’Estació està gestionada per ADIF, entitat pública empresarial dependent del Ministeri de Foment, açò no li atorga cap legitimitat per a limitar el dret a defensar en un lloc públic els drets laborals.

Així, tal com afirma Emilia Moreno “No hem de quedar-nos amb l’argumentació que donen les empreses gestores del patrimoni públic que elles decideixen què es fa i el que no. Una de les conseqüències de les privatitzacions és que les companyies s’erigeixen en propietàries i senyores dels drets ciutadans i laborals, i, com aquests no els convenen, tracten de coartar-los sense més. Davant aquests excessos, hem de plantar cara i no fer un pas arrere. En açò està la CGT, i l’ocorregut aquest matí ha de servir per a evidenciar que no hem d’obeir-los deixant que actuen d’amagatons per a soscavar conquestes irrenunciables.”

Gabinet de Premsa CGT-PV

València, 11 d’abril de 2014