La precarietat en l’ocupació i l’espoli patrimonial a la ciutadania, assoliments a AENA de la majoria absoluta de Rajoy…

● Ocupació a AENA Aeroports i ENAIRE: Molts dels candidats aprovats no seran mai cridats.

● No existeix actualment ni una oferta concreta de plaça fixa, a cap centre d’AENA Aeroports o ENAIRE.

● AENA i ENAIRE estan oferint soroll mediàtic i gens d’ocupació, el que generarà gran desesperació i falta de confiança.

FOMENT DEL TREBALL PRECARI: Durant els quatre anys de majoria absoluta del govern del PP amb Mariano Rajoy al capdavant, la deterioració de l’ocupació a AENA ha estat una constant. La minva de personal dels diversos col·lectius aeroportuaris i aeronàutics ha portat a situacions extremes en alguns centres (Recordeu el «bomber orquestra single» o els «nous Procediments de Manteniment»).

Ara, al final del seu mandat, el PP ofereix places de Servei Públic a AENA sota la fórmula de borses de candidats en reserva per a treball temporal, mentre que en realitat no existeix ni una vacant concreta de plaça fixa a cap centre, i el que és encara pitjor, això es fa amb la conformitat còmplice de les cúpules de CCOO, UGT i USO.

Molts dels candidats aprovats no seran mai cridats per signar un contracte, mentre la majoria dels que tinguin la “sort” d’entrar a treballar ho faran en condicions molt pitjors que els seus companys fixos, doncs d’entrada cobraran menys per fer el mateix treball (amb diferències de més de 300 euros, per l’existència de tres trams salarials en funció de l’antiguitat), podran ser cridats discrecionalment en dies solts, per suplir baixes o contingències sobrevingudes, i de la mateixa forma cessats al mínim canvi de circumstàncies. És el que es diu “pa per avui i gana per a demà” doncs rebutjar diverses ofertes d’AENA o ENAIRE, comporta l’exclusió de la borsa, però conservar aquesta relació de discontinuïtat laboral precària pot suposar, de fet, veure’s en l’atur permanentment, sempre amb l’estigma de la temporalitat que tempta a convertir-se en submissos treballadors i potencials víctimes d’extorsió, i a més en complir certa edat arribar a trobar-se amb que el cotitzat a AENA no arriba per a gairebé res.

FOMENT DEL CLIENTELISME: La falta d’informació concreta sobre vacants és intencionada i provoca que la mateixa borsa temporal actual pugui arribar servir en un futur no determinat, per cobrir places fixes, la qual cosa en l’àmbit del Servei Públic atempta contra els principis de publicitat i igualtat d’accés entre els sol·licitants d’una ocupació. Els qui comptin amb millors contactes i assessorament a l’hora de triar a quina plaça i en quin centre presentar-se, tindran de partida en el procés un gran avantatge.

El Sector Públic de l’aviació civil, un dels pocs oasis d’estabilitat laboral fins fa poc, va entrar primer amb el PSOE i després amb el PP en la senda de la precarietat i va camí de convertir-se en un altre niu de clientelisme i inestabilitat social.

CGT sempre ha apostat per l’estabilitat laboral per a TOTS els treballadors d’AENA i ENAIRE, i considera que aquestes no són formes per dignificar i professionalitzar un Servei Públic essencial com el que ha de prestar AENA.

PLUSVÀLUA ROBADA AL CONTRIBUENT: La minusvaloració d’AENA (amb l’assessorament de la “UTE de Lazard i N+1” des del principi) i la seva presentació com una empresa ofegada pels deutes davant l’opinió pública, en una perversa maniobra de desinformació forjada des del govern del PP, ja va ser exposada i desemmascarada per alguns grups polítics al congrés dels diputats (IU, PSOE) i també per CGT. Avui les dades, negre sobre blanc ens donen la raó. Aquest 2015, primer any de cotització en borsa d’AENA, es tancarà amb rècord històric mundial en la rendibilitat d’una OPV en Borsa, i també en els beneficis de l’entitat, els quals, gairebé la meitat, aniran destinats no a inversions ni a amortitzacions de préstecs sinó al pagament de dividends per als accionistes (320 milions d’euros).

Atenent a la cotització actual d’AENA en Borsa, la conversió en accions del 49% del seu valor, ha suposat una pèrdua patrimonial per al ciutadà, superior als DOS MIL SIS-CENTS MILIONS d’euros, en un “error d’estimació” d’autèntic escàndol, que esperem que algun dia les autoritats competents arribin a atrevir-se a investigar, i com no, l’opinió pública a denunciar.

CGT AENA

http://www.cgt-aena.org/