Segons revela un informe de la UDEF, la parcel·la situada en La Núcia es va pagar amb diners procedents del contracte entre RTVV i Teconsa per al subministrament de pantalles i sonorització per a la visita de Benet XVI a València en 2006.
La Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia destaca en un informe remès a l’instructor del ‘cas Gürtel’, Pablo Ruz el paper rellevant de l’empresari Jacobo Gordon dins de l’estructura de blanqueig de capitals de la trama. Gordon està imputat en la causa, va ser soci d’Alejandro Agag, el gendre de l’expresident del Govern José María Aznar.
L’informe assenyala que Gordon, juntament amb Correa i l’advocat també imputat, Ramón Blanco, van formar la societat Castany Corporate S.L, mitjançant la qual es va invertir al municipi de La Nucia (Alacant) en la compra d’una finca que es va pagar amb els fons procedents de l’adjudicació a la trama d’un contracte de sonorització i subministrament de pantalles obtingut per l’empresa de la trama Teconsa per a la visita del Papa a València en 2006, procedent del contracte amb Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) i de les comissions pagades pels subcontractistes.
La quantitat que s’aporta per a aquesta operació són 600.000 euros que entren en la ‘caixa B’ de la trama i ixen perquè Gordon els ingresse en un compte en Caja Madrid per al pagament de la parcel·la. També realitza una factura de Castany Corporate a Teconsa per un import de 266.00 euros que s’apliquen igualment a l’adquisició de les parcel·les.
L’informe policial, que data del passat 28 de febrer, analitza la documentació i material informàtic intervingut en les oficines de l’entitat de Gordon lligada a la trama Consultoria i Gestió d’Inversions S.L., situada en la carrer Príncipe de Vergara de Madrid.
Gordon, l’amic del gendre d’Aznar, i Correa
Segons s’assenyala en les conclusions de l’informe, a les quals ha tingut accés Europa Press, Gordon i el capitost de la ‘trama Gürtel’ Francisco Correa es coneixen almenys des de principis de 2003, quan es va realitzar una anotació comptable amb el concepte d’Ingrés d’Obertura FCS per un import de 21.000 euros.
Aleshores la mercantil investigada tenia la denominació social de Coshopper Hispània S.L i Gordon duia a terme en aquesta operacions mitjançant la Immobiliària Felipe Campos.
Al costat de Correa, que aporta 300.000 euros per al denominat Projecte Twain Jones per a la construcció de 16 habitatges en Majadahonda (Madrid), inverteixen en aquesta entitat societats vinculades a altres membres de la trama també imputats com Sundry Advices (de l’exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega), Inversiones y Participaciones Regionales S.L (de Grup Begar, el president del qual és l’empresari José Luis Ulibarri) o Rustfiel (de l’extresorer del PP Luis Bárcenas).
Es tractava, segons la Policia, dels començaments del que més tard seria la societat “holding” per a la inversió immobiliària Real Estigues Equity Portfolio S.L (REEP), que estava gestionada per Consultoría y Gestión de Inversiones, serveis pels quals facturava un u per cent dels recursos de la primera, abonables cada quadrimestre.
L’informe detalla les ampliacions de capital aportades per REEP a la consultora procedent de diferents societats vinculades a la trama que, en el cas de Rustfield i Inversiones Kintamani aconsegueix un muntant d’almenys 1,2 milions d’euros.
Préstecs entre projectes
Segons els agents, els socis d’aquesta consultora utilitzaven diferents mecanismes de finançament de les operacions de REEP i aportaven capital mitjançant transferència o lliuraments de diners en efectiu.
Els fons de REEP funcionaven a més com a caixa única per a tots els projectes, de tal forma que es transferien fons des dels mateixos mitjançant la realització de contractes de préstec entre uns projectes i uns altres segons les necessitats de la tresoreria a cada moment.
Els projectes de naturalesa urbanística que es van realitzar a través de REEP van suposar un inversió total de 181,2 milions d’euros dels quals aquesta mercantil va desemborsar 82, per la qual cosa per a algun dels projectes es van cercar inversors externs.
Una vegada desenvolupats els projectes i obtinguts beneficis, el 50 % d’aquests es repartien entre els participants, i es retornava així una part de l’invertit via pagament d’interessos i principal als qui van fer els préstecs participatius.
Gordon, el major beneficiari
La Policia conclou que de tots els projectes el més beneficiat va ser Jacobo Gordon no solament perquè invertia com a soci, sinó perquè la seua societat Consultoría y Gestión de Inversiones era la gestora i la que facturava “no per benefici obtingut per les inversions, sinó en funció dels recursos que tenia la societat REEP”.
Per açò Correa i Gordon creen NAPA Corporate S.L, detalla l’informe, en la qual tots dos participen al 50 % a través de Kintamani i Consultoría respectivament.
S’assenyala igualment que Gordon va ser “vehicle per a blanquejar” una comissió d’un milió d’euros rebuda per Correa de Ulibarri per la intermediació del primer en l’adjudicació d’una parcel·la en Boadilla de la Montaña (Madrid) que va ser rebuda per la societat del primer “per una prestació de serveis que no va arribar a realitzar-se”.
L’exsoci d’Agag va realitzar un arxiu informàtic on va anotar on anaven les diferents quantitats i les devolucions que s’anaven realitzant.
Gordon també intervé en un altre projecte de Correa, el Parque Logístico Montalbo, on s’utilitza part d’una comissió lliurada per Ulibarri. L’empresari és segons la Policia la persona que gestiona el projecte ja que a través d’ell es compren els drets sobre les finques, encara que no sembla mostrar molt interès i Correa li demana reiteradament que transferisca tot a la seua mà dreta, Pablo Crespo.
Es descriu igualment la participació de Gordon en altres operacions immobiliàries a Getafe, i Boadilla, així com en el contracte de sonorització i subministrament de pantalles amb motiu de la V Trobada Mundial de la Família celebrada a València en 2006.
La Policia conclou que Gordon “posa la seua pròpia estructura societària i financera al servei de Francisco Correa Sánchez per a dur a terme aquestes operacions”.
Documents informàtics danyats
En un altre informe que també ha sigut posat a la disposició del jutge Ruz la UDEF explica que la majoria dels documents informàtics confiscats en la societat Galher Servicios Administrativos S.A., vinculada a Correa, no es poden analitzar per raons de format o perquè es troben “danyats”.
Sí que s’han pogut examinar una sèrie d’arxius que corroboren l’existència d’una documentació comptable de les societats de Francisco Correa o vinculades a les aquestes, com Klober Aster, Lobirel o Elvinde Europa. Aquestes empreses generen factures falses, després de les quals no existeix una prestació de serveis i solament lliuren l’import corresponent a l’IVA per a la seua liquidació.