La Policia passeja per València el seu nou camió amb canó d’aigua de 348.480 euros

El vehicle ha passat en l’últim mes per Madrid, València i Santiago de Compostel·la sense abandonar les dependències policials d’aquestes ciutats, va costar 348.480 euros i el seu raig d’aigua triplica la potència dels quals es llançaven fa més de dues dècades.

El camió amb canó d’aigua que va comprar el Ministeri de l’Interior per a la Policia ha passat en l’últim mes per Madrid, València i Galícia sense que hagi estat necessària la seva utilització. En qualsevol cas, la decisió d’estrenar-hauria suposat un risc, ja que els agents no han rebut la formació necessària per disparar l’aigua a l’alta pressió que pot fer-ho el canó, denuncien fonts sindicals.

En aquesta situació, el camió va abandonar la seva destinació inicial a Madrid per dirigir-se, fa una mica més de dues setmanes, a València, on ha estat tapat amb una lona i inactiu en Sapadors, la seu de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) de la ciutat. Aquesta mateixa setmana, va ser conduït fins a Santiago de Compostel·la, prèvia escala a Madrid, amb l’excusa que podria necessitar la seva intervenció en les protestes de ramaders que es registren a Galícia. I allà continuava inactiu al tancament d’aquesta edició.

Més confusa encara va ser la instrucció de la Direcció Adjunta Operativa de la Policia per enviar prèviament a València. Al principi, es va traslladar internament que el vehicle anava a protagonitzar unes pràctiques. Després, va ser difosa la conveniència de mantenir-hi per la proximitat amb Catalunya, davant la possibilitat que es produïssin altercats en aquesta comunitat autònoma relacionats amb el procés sobiranista i la proximitat de la Diada. Les competències en matèria de seguretat ciutadana estan transferides als Mossos d’Esquadra i el Cos Nacional de Policia només pot encarregar-se de la seguretat dels edificis que alberguen les institucions de l’Estat.

El innocu tràfec del camió ha originat una broma que circula pel si de la UIP. «Està fent el rodatge», comenten alguns agents. El vehicle és conduït per un policia i té un altre destinat a manejar la consola des de la qual s’apunta i llança l’aigua, però el policia no ha rebut cap instrucció per fer-ho. El camió pot traslladar 7.000 litres d’aigua i llançar un raig amb una potència màxima de 16 bars. Els seus predecessors, inactius durant més de dues dècades, no passaven dels 5 bars. Per desplaçar-se d’una ciutat a una altra, preferentment de nit, va acompanyat d’una furgoneta de la UIP que li dóna cobertura.

Després d’un concurs ordinari i obert, la compra del camió amb canó d’aigua es va adjudicar el 23 d’abril de 2014 Quatripole Enginyeria & Beit Alpha Technologies. L’import: 348.480 euros. En declaracions a El País, el comissari general de Seguretat Ciutadana, Florentino Villabona, va assegurar al desembre: «Un vehicle d’aquest tipus és necessari. No és un caprici nostre». Segons el cap policial, el camió es faria servir «contra les barricades, sobretot contra les incendiades».

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va donar prioritat a la contenció de les protestes ciutadanes des del primer dia del seu mandat, temorós que la crisi econòmica s’incendiés carrers. Les intervencions policials per reprimir la violència de minoritaris grups de manifestants en protestes com de Envolta el Congrés o les Marxes de la Dignitat van ser objecte de polèmica. Però segons ha avançat la legislatura i s’han apropat les cites electorals, les grans mobilitzacions ciutadanes han baixat considerablement.

En el cas de Catalunya, no s’han produït incidents violents. No obstant això, i malgrat les limitades competències de la Policia Nacional en aquesta comunitat autònoma, la Direcció Adjunta Operativa s’ha entestat a enviar a centenars d’agents coincidint amb els moments assenyalats del procés sobiranista. Dies o setmanes després, els agents de la UIP tornaven a les seves destinacions sense haver intervingut i havent cobrat les dietes que tenen assignades per a qualsevol desplaçament. De moment, el camió-càntir no ha arribat a trepitjar Catalunya.

La Confederació Espanyola de Policia (CEP) va difondre una circular el 2 de setembre en la qual mostrava fotografies del vehicle ocult sota una lona a les dependències policials de València, «potser per evitar la vergonya de propis i estranys». «La idea estrella de la legislatura en la UIP, estrellada contra el mur de la realitat», deia la nota sindical.

Font eldiario.es