Crims del Franquisme contra les dones

Ha costat molt desenterrar els crims del franquisme. Fins i tot, la iniciativa ha hagut de sorgir a l’Argentina. Ara, l’organització ‘Women’ s Link ‘volen fer un pas més.

Torturades, simplement, per ser dones. Violència sexual, robatoris de beus, rapats de pèl i purgues amb oli de ricí. Tot això durant el franquisme. L’organització de dones ‘Women’ s Link ‘ha demanat a la jutgessa argentina Servini una ampliació de la querella pels crims del franquisme. Han presentat sis testimonis, però només una d’elles segueix viva.
«Perquè els crims que es denuncien en la querella es coneguin des d’una perspectiva de gènere, tenint en compte la violència específica que es va cometre contra les dones», explica Glenys de Jesús, directora legal de l’associació.

Creuen fermament que, per ser dones, hi va haver també molta violència sistemàtica amb un objectiu concret: el franquisme volia tornar a col·locar-les en el seu ‘lloc’. «Calia col·locar a la dona en el seu lloc: a la cuina i criant fills», explica Glenys. Per això, han presentat sis testimonis de sis dones torturades i vexades durant el règim.

Només una està viva actualment. Lidia Falcón, periodista i anarquista a l’època. «Em penjaven de dos ganxos lligats al sostre i em pegaven al ventre ia l’abdomen mentre em cridaven ‘puta, així ja no pariràs més'», explica Lídia, a qui van destrossar «la matriu i l’abdomen».

Lidia reconeix al seu torturador i el de moltes dones com ella. El qualifica d’autèntic sàdic que gaudia amb la tortura. «Entraven en erecció sense violar-les. També les han fet violar per gossos amb un pal i les han sodomitzat», recorda Lídia. En països com Argentina ja existeixen fins a 11 condemnes per delictes sexuals contra dones durant la dictadura. Aquí, només estem iniciant el camí.