CGT denuncia la liberalització i precarietat dels treballadors del sector marítim

  • Comunicació dels Comitès d’Empresa, Delegats de Personal i representants sindicals de les empreses que presten el Servei Públic del Remolc Portuari

remolcadores,P202.jpg.pagespeed.ce.MJwe_nq_ts– REUNITS A MADRID EL 7 I 8 D’OCTUBRE de 2014, ELS INTEGRANTS DE LA «PLATAFORMA DE TREBALLADORS DE REMOLCADORES PORTUARIS I DE SALVAMENT, I D’EMBARCACIONS DE TRÀNSIT INTERIOR DE PORTS DE L’ESTAT»

– Assisteixen a la Trobada representants de la majoria dels ports del nostre litoral.

– Preocupen les liberalitzacions del sector i les aclaparadores negociacions a Barcelona.
Amb l’assistència de representants dels comitès d’empresa de Barcelona, València, Bilbao, Cadis, Sevilla, Algesires, Cartagena, Les Palmes de Gran Canària, Tenerife i Castelló els passats dies 7 i 8 d’octubre va tenir lloc a Madrid, a la seu de CGT, la reunió dels comitès d’empresa dels ports més representatius d’aquest país.

La nostra plataforma agrupa un col · lectiu de més de 900 professionals que ja van posar de manifest la defensa del sector amb la recollida de signatures en contra de la suposada liberalització del sector que pretén la direcció general de Ports de l’Estat.

Membres de la plataforma es van reunir dies enrere amb els representants de la Direcció de Ports de l’Estat a través del seu president José Llorca, i després del lliurament de les signatures del manifest, ports de l’estat no va aportar solucions i es va reafirmar en les seves pretensions liberalitzadores, no aportant tranquil · litat a les inquietuds dels treballadors del sector la qual cosa ha suposat una nova reunió per determinar les accions a realitzar.

Aquest col · lectiu ha alertat els professionals del remolc portuari, salvament i tràfic interior per les situacions alarmants esmentades. De la reunió de Madrid sorgeix el compromís d’explicar a tots els companys dels ports de l’estat, la situació a la qual es pot arribar amb l’arribada d’empreses i remolcadors, amb banderes de conveniència i tripulacions precàries, que vulnerin el RDL 2 / 2011 de ports de l’Estat i de la Marina Mercant, que entre altres articles estableix que «en aigües interiors seran d’exclusivitat vaixells de pavelló espanyol en registre ordinari».

Es lluitara per defensar les condicions laborals dels treballadors nacionals en els nostres ports, per tal de salvaguardar les condicions de treball i la seguretat marítima.

D’altra banda preocupa de manera alarmant la situació a Barcelona on el clima negociador i de diàleg es troba cada vegada més enrarit, exhibint una aclaparadora prepotència per part de les empreses. Els treballadors del sector han mostrat les seves inquietuds per l’hostilitat reflectida en la negociació que està tenint lloc. Tractant-se d’un port «líder» d’Estat i amb una gran càrrega de treball s’han arribat a plantejar reduccions d’un terç de la plantilla. En aquests moments, després d’una negociació infructuosa sobre la jornada laboral, els treballadors es troben immersos en un procediment d’arbitratge en el qual la patronal pretén implantar una jornada de treball consistent en 144 guàrdies anuals de 24hrs en dies alterns, suprimint alhora el mes natural de vacances. Això suposaria un excés del 32% de jornada respecte a l’actual, (109 guàrdies i gaudeixi de mes de vacances).

Des de la part social aquesta pretensió es considera abusiva i il · legal ia més propiciadora de precarietat i inseguretat tenint en compte que està a anys llum d’horaris i jornades que estableix l’Estatut dels treballadors.

Al mateix temps al port de Bilbao s’està patint ja un conflicte des d’inicis del mes de gener passat en el qual els treballadors van haver de recórrer a la justícia per defensar les seves condicions de treball, atès que una vegada finalitzat el seu període d’ultra activitat, la patronal de forma arbitrària arribo a modificar, de manera unilateral i abusiva, les seves condicions i jornada de treball.

Després de sol · licitar des del Comitè mesures cautelars per recuperar el règim de guàrdies i condicions salarials anteriors, aquestes els van ser concedides pel Jutjat del Social, el passat mes de març. Tot just fa uns dies s’ha dictat sentència favorable als treballadors perquè aquesta ultra activitat continuï.

Les constants agressions a la seguretat dels nostres ports i també la intenció d’implantar models laborals abusius, insolidaris, han provocat aquest sisè encontre del que s’està elaborant «full de ruta» per a posteriors reunions amb les diferents administracions afectades. No descarten futures mobilitzacions contundents a nivell estatal.

STMM-CGT
Descàrregues