Volem unes falles sense sang: Protesta contra l’assassinat de bous en Falles

Més d’un centenar d’activistes vestits de negre amb careta de bou s’encarregaran aquest dissabte de donar visibilitat a tots els animals que moriran en l’arena en la Fira de Falles.

AnimaNaturalis ha convocat aquest dissabte i diumenge dos actes en protesta per la celebració d’aquests “cruels festejos”, amb l’objectiu de “donar visibilitat i veu als més de trenta bous que moriran enguany en tan sols deu dies”.

Aquest dissabte dia 12 més d’un centenar d’activistes vestits de negre amb careta de bou s’encarregaran de donar visibilitat a tots els animals que moriran en l’arena en la Fira de Falles. L’escenari serà la plaça de l’Ajuntament de València. L’hora, les 12 del matí.

La de hui serà la primera de les dues accions de protesta contra la mort de més de 30 bous en els festejos taurins de les Falles. L’endemà, diumenge dia 13 de març, a les 11 hores i en el mateix escenari, vint activistes seminuets i ensangonats -ells amb el mocador faller en el coll i elles amb les trosses i les peinetes tradicionals de les falleres- “alçaran la veu dels animals” mitjançant l’elevació d’uns cartells reivindicatius per unes Falles sense tauromàquia, per unes «Falles Sense Sang».

Segons l’entitat organitzadora d’aquestes dues ‘perfomarces’, “mentre centenars de milers de valencians gaudeixen en Falles veient les tradicionals i satíriques escultures construïdes en cartó o oferint flors a la seua patrona la Mare de Déu dels Desemparats, uns altres ho fan acudint a la plaça de bous a veure el sofriment i l’assassinat d’un animal a sang freda”.

L’objectiu de les protestes és donar visibilitat i veu a aqueixos més de trenta bous que moriran enguany en tan sols deu dies.

L’oficina d’AnimaNaturalis València ha convocat “totes les persones que vulguen unes festes lliures de crueltat animal” a unir forces en dues protestes que es duran a terme durant les festes falleres del 2016, amb motiu del començament de la fira taurina.

Segons els organitzadors, els quals han redactat una nota informativa en afandeplan.com,  “toca reunir-se per a cridar que ja n’hi ha prou!”, ja que “que València es vista de festa no és excusa per a maltractar a ningú”.

Les delegades de l’entitat convocant -Andrea Domingo i Carmen Moll- consideren que les Falles són un reclam cultural “i no hi hauria de tindre cabuda la tortura d’un centenar de bous, jònecs i vaquetes per a la diversió d’una minoria de la població”. L’ambient festiu, la llum, la música i el soroll “topeta de cara amb el patiment que ix de la plaça de bous eixos dies”, asseguren.

Dissabte 12, protesta ‘negra’ amb caretes en senyal de dol

El dissabte 12 de març, a les 12 hores i en la plaça de l’Ajuntament, tindrà lloc la primera protesta. Està previst que més d’un centenar d’activistes, vestits completament de negre en senyal de dol pels bous morts durant les festes, sostinguen un full que mostra la meitat del rostre d’un bou i que es fondrà amb mig rostre de l’activista. Meitat bou, meitat persona, però un mateix dolor.

“D’eixa manera, volem posar cara a cada bou. Volem simbolitzar que ens unim a ells, que en som un, que els representem. El seu patiment és també el nostre. No volem que tanta mort passe desapercebuda i caiga en l’oblit”. L’objectiu és que “la gent entenga que pateixen de veres, que són animals que no volen morir, que tenen por i que lluiten desesperats per la seua vida com ho faríem cadascun de nosaltres”, expliquen.
Diumenge 13, nuets i coberts de sangA l’endemà, el diumenge 13 de març, la protesta serà diferent i més reduïda. Així, a les 11 hores, una vintena de participants representaran “eixa gran quantitat de fallers i falleres que volen gaudir plenament de la seua festa i que no volen que vaja lligada a la tortura”. Les xiques lluiran monyos i pintes i els xics portaran al cap mocador faller i tots aniran amb espardenyes. Segons han explicat Andrea i Carmen, els participants es quedaran mig nuets, coberts de sang i sostindran un cartell amb la seua petició: “Volem unes Falles sense sang”, “eixa sang –subratllen- que taca tot el valor artístic de la festa”.

AnimaNaturalis València ha fet una crida a totes les persones que vulguen participar en les protestes perquè es posen en contacte per correu electrònic (valencia@animanaturalis.com), ja que “necessitem ser-ne molts perquè la nostra veu arribe lluny, perquè se senta forta i clara”.