[Vídeo] Stanbrook. La Memòria Viva

Estrena del reportatge que, sobre l’Operació Stanbrook (Homenatge a la Memòria Republicana), va rodar un equip de la CGT al llarg del viatge a Orà del passat mes de maig.

El passat dia 3 de desembre, a l’aula Magna de La Nau (Universitat de València) i dos dies després, el dia 5, al Club Información d’Alacant, va tindre lloc l’estrena del reportatge que, sobre l’Operació Stanbrook (Homenatge a la Memòria Republicana), va rodar un equip de la CGT al llarg del viatge a Orà del passat mes de maig. És un bonic i fresc reportatge en què Marco Lledó i Maria Santolaria ens donen la visió llibertària de l’expedició a l’Orania, organitzada per la Comissió Stanbrook per homenatjar la Memòria Republicana amb motiu del 75 aniversari del final de la incivil guerra d’Espanya, en el transcurs del qual, fou instal·lat un monòlit d’agraïment al poble Algerià que, malgrat estar sotmés aleshores a l’estat colonial francés, fou solidari, dintre de les seues minses possibilitats, amb als republicans espanyols que trobaren refugi a Algèria.

El monòlit és així mateix un recordatori de l’odissea de l’Stanbrook, el darrer vaixell que evacuà, en el seu dramàtic viatge, republicans des del port d’Alacant fins a Orà, i està instal·lat al passeig marítim, pràcticament sobre el lloc de la badia on estigué ancorat gairebé un mes, fins al desembarcament definitiu dels refugiats, i que així mateix, part del qual també coincideix amb el que fou el “camp nº1”, un camp provisional de classificació per traslladar posteriorment i vergonyosa, els republicans a diversos camps de concentració i treball forçat.

Tant l’acte de València com el d’Alacant van ser força emotius, contant en tots dos amb la presència d’expedicionaris de l’Operació Stanbrook i familiars dels viatgers històrics, barrejats amb un públic ben interessat en aquest darrer capítol del final de la guerra. Els moments més àlgids es van viure, tant a València com a Alacant, en l’instant en què vam traure i desplegar un tapís de seda amb la bandera d’Algèria, regal de l’alcalde d’Orà, Sr. Boukhatem Noureddine.

Cal dir que l’acte d’Alacant va comptar amb la presència ben especial d’Hèlia González (presidenta d’Honor de l’Associació Stanbrook), supervivent de l’històric viatge, qui ens dirigí unes sentides paraules d’agraïment al Capità Dickson que personalment la pujà al vaixell als seus braços i que amb un acte d’extrema humanitat, embarcà més de 3.000 persones (molt per damunt del llistat oficial de 2638) a les quals va lliurar d’un tràgic destí.

Rafa Arnal / València.