El País Valencià serà punt d’entrada de tropes i material de l’OTAN

Desde el 27 de setembre el port marítim de Port de Sagunt (a la comarca del Camp de Morvedre) començarà a rebre material militar i tropes que participaran en l’operació Trindent Jucture de l’OTAN, prevista entre el 3 d’octubre i el 6 de novembre. Els vaixells arribaran des de països com el Regne Unit, Alemanya, Dinamarca, Itàlia, Croàcia o Bulgària, tal com s’ha informat des del Ministeri de Defensa espanyol. Aquest port podria haver estat escollit per la seua bona connexió terrestre amb els camps d’entrenament de Saragossa i de Chinchilla (Albacete), on han d’anar a parar els efectius que desembarquen.

Aquesta operació de l’OTAN és la més gran de l’última dècada i comprendrà maniobres militars per terra, mar i aire. És previst que hi participen 30.000 militars procedents de 30 Estats, dels quals 20.000 es desplegaran per diferents ciutats de la península Ibèrica. La principal finalitat d’aquesta operació serà la posada en marxa d’una força d’intervenció que puga desplegar-se ràpidament allà on siga necessari.
El Ministre de Defensa del Govern espanyol, Pedro Morenés, va presentar aquestes maniobres com una demostració de força i reivindicació del lideratge de l’Estat espanyol dins de l’OTAN. “Estem disposats a defensar les nostres societats i els nostres valors de la forma que siga necessària”, va dir. De fet, aquest entrenament anirà acompanyat d’una campanya de promoció que ha d’incloure accions com el llançament d’una etiqueta de Twitter o un microsite dins de la mateixa pàgina web del ministeri.

El port de València també participarà en la preparació de les maniobres però en menor mesura. El trànsit al Port de Sagunt serà constant mentre que a València és previst que arriben naus de forma esporàdica. Des de Defensa asseguren que aquestes ciutats sols seran de trànsit i que no es faran maniobres en elles, i aclareixen que la part naval queda reservada per a les ciutats andaluses de Cadis i Almeria.

No obstant això, la setmana passada i fins al dia 18 de setembre, es va instaurar un campament militar al Grao Vell —una pedania costanera del municipi de Sagunt—, a un terreny molt proper al port marítim. La presència d’una bateria de míssils antiaeris va fer pensar a les veïnes de la zona que les maniobres de l’OTAN ja havien començat. Però des del Ministeri de Defensa desvinculen de l’operació Trindent Jucture aquestes pràctiques que, diuen, són exercicis regulars de protecció de l’espai aeri. Les tropes acampades provenien de la base de Fuencarral, que també participarà en les macromaniobres de l’aliança militar atlàntica.

La plataforma Fora OTAN del Port de Sagunt adverteix del perill de desenvolupar l’activitat militar al costat de quatre dipòsits de gas natural i un d’amoníac / Ainhoa Alberola 

 

Des de la recentment creada plataforma Fora OTAN del Port de Sagunt adverteixen del perill de desenvolupar aquest tipus de pràctiques a una zona industrial com aquesta. Al costat del port marítim se situen quatre dipòsits de gas natural de l’empresa Saggas i un d’amoníac de l’empresa de fertilitzants Fertiberia. La plataforma té previst la seua segona assemblea hui mateix per terminar d’organitzar-se i concretar accions. Afirmen que la seua principal tasca consistirà a informar, perquè “no hi ha consciència del que és l’imperialisme”, diu Rubén membre de l’assemblea. “S’està violant la sobirania popular municipal, perquè no estan respectant a l’autoritat municipal ni les seues ordenances”, afegeix Rafa, també membre de la plataforma.

L’Ajuntament diu que se n’assabenta per la premsa

Guillermo Sampedro, regidor d’Esquerra Unida a Sagunt, afirma que divendres la seua formació presentarà davant la junta de portaveus de l’Ajuntament una moció conjunta amb els seus socis de govern, Compromís i ADN Morvedre (agrupació local vinculada a Podem), en contra de l’activitat de l’OTAN al municipi. “En la qüestió antimilitar hi ha sintonia”, afirma Sampedro. A més, assegura que el contingut de la moció encara està per concretar perquè les competències de l’Ajuntament en aquesta matèria són molt limitades. El port marítim de Port de Sagunt pertany a l’Autoritat Portuària de València, que depén directament del Ministeri de Foment.

L’alcalde del municipi de Sagunt, Quico Fernàndez (Compromís), va assegurar fa uns dies que es va assabentar per la premsa de la participació del municipi en les maniobres militars. El tema no es va tractar al Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària, al que ell pertany, raó per la qual ha traslladat una queixa. Per la seua part, des de l’Autoritat Portuària diuen que s’han limitat a concedir els permisos necessaris per a realitzar el trànsit de persones i material però que no coneixen més detalls de l’operació.

Font Directa