Vaga indefinida del professorat associat de la Universitat de València

Dilluns 29 de gener, primer dia del segon quadrimestre del curs 2017-2018 i enmig de la campanya electoral al rectorat de la Universitat de València, ha començat la vaga indefinida del professorat associat amb el lema «a igual treball, igual salari».

Una mitjana de poc més de 5 euros per cada hora de treball. Aquesta és la retribució del PDI (Personal Docent Investigador) associat de la Universitat de València (UV), segons càlculs de l’Assemblea de Professorat Associat de la mateixa universitat. Des de fa més de 5 anys, professores associades lluiten des d’aquest col·lectiu per la millora d’unes condicions laborals que fins i tot la Comissió Europea va declarar l’any passat «precàries».

Abans, durant el mes de maig del 2012, l’Assemblea de Professorat Associat ja va aprovar la convocatòria d’una vaga indefinida que pretenia que el Rectorat de la UV declarara a la universitat «insubmisa al decret Wert». Cal tindre en compte que entre un 30% i un 41% del PDI de la UV és associat –aquesta última xifra, un 41%, és el mateix percentatge que correspon a la suma del professorat titular i catedràtic– i les associades imparteixen aproximadament 3 de cada 4 classes de grau. Per tant, són un col·lectiu important a la UV i tenen una gran capacitat d’aturar les classes.

Teòricament, les associades són especialistes amb experiència en les disciplines o àmbits en què imparteixen docència. Han de superar un concurs de mèrits i són contractades temporalment a temps parcial. Sobre el paper, i en general, aquestes places es feien servir per a cobrir necessitats docents conjunturals dels departaments acadèmics derivades de baixes, càrrecs de direcció o anys sabàtics. Però una qüestió esporàdica o com a recurs d’urgència ha esdevingut un element estructural, massiu i que pot fregar o inclús traspassar la legalitat.

Segons el «Manifest del PDI associat» publicat el 2015, la persona contractada com a professora associada ho fa «a cost molt menor al salari del professorat substituït». De fet, el professorat associat té un sou molt més baix que qualsevol altra figura docent, tot i que realitza exactament el mateix treball. Les retallades en pressupostos, la mercantilització neoliberal de la universitat i les deficiències en el model de gestió, han fet que els últims anys s’hagen multiplicat les contractacions de professorat associat, en comptes d’altres figures amb unes condicions més dignes. Però les associades no són només expertes amb altre o altres treballs, sinó que aquesta figura laboral és l’única eixida de moltes doctorandes sense beca o d’investigadores que s’acaben de doctorar. En una espera cap a una plaça més digna que sol durar anys, treballen per salaris que van d’entre dos-cents i tres-cents euros nets al mes fins als poc més de cinc-cents.

Veure notícia completa a la directa