Una sindicalista de la CGT està arrestada a Grècia per intentar ajudar un refugiat a arribar a Barcelona

 L'activista, a la dreta de la imatge, assegura que va actuar "per convicció política i solidaritat" CGT
L’activista, a la dreta de la imatge, assegura que va actuar «per convicció política i solidaritat»
CGT

Lola Gutiérrez es troba detinguda a Atenes des del diumenge passat i s’enfronta a un procés de deportació. Està acusada d’intentar facilitar la sortida del país a una persona «sense passar els controls pertinents i amb documentació que no li pertanyia».

  • Comunicats per la llibertat d’una sindicalista de CGT detinguda a Grècia

Lola Gutiérrez, treballadora de la Diputació de Barcelona i delegada de la secció sindical de la Confederació General del Treball (CGT) a la institució, va ser detinguda el diumenge passat a l’aeroport d’Atenes per la policia grega. Activista en diversos moviments socials catalans des de fa molts anys i antiga militant de Lluita Internacionalista, Gutiérrez acompanyava un noi del Kurdistan iraquià encallat a Grècia des de fa molts mesos, que portava documentació d’identitat espanyola.

L’objectiu de la sindicalista catalana era ajudar el demandant d’asil a passar tots els controls policials de l’aeroport per tal que aconseguís agafar un vol de la companyia Vueling que el portés directament fins a Barcelona. Tanmateix, quan estaven seguint tot el procés pertinent per accedir a l’avió, els empleats de l’aerolínia van sospitar de la identitat del refugiat, van alertar la policia i els cossos de seguretat grecs van arrestar tant Gutiérrez com el seu acompanyant. Mentre que ell va ser alliberat fa dos dies, la delegada sindical de la Diputació de Barcelona encara es troba sota arrest policial. La CGT ha manifestat el seu rebuig a l’actuació de la policia grega, que titlla de «braç executor de la política criminal de l’Unió Europea vers els refugiats», i exigeix el seu alliberament immediat.

Una acció il·legal per fer justícia

A Grècia, el procés d’asil i de reubicació a d’altres països europeus és extremadament lent, i molta gent nouvinguda procedent de llocs com l’Iraq o l’Afganistan no té assegurat el dret a romandre a Europa. En aquesta situació, Lola Gutiérrez, conscient que cometia una acció il·legal, que tanmateix considerava justa, va voler posar el seu gra de sorra de manera individual per ajudar una persona refugiada a sortir de l’atzucac que actualment és Grècia.

Després de la detenció de la treballadora de la Diputació, els cossos de seguretat grecs la van retenir a la comissaria de l’aeroport d’Atenes sota l’acusació d’haver comès un presumpte delicte de tràfic de persones. En un primer moment, els riscos que corria Gutiérrez eren alts. Segons l’advocat que va agafar el seu cas, Panos Papageorgiou, si el veredicte dels serveis judicials grecs era dur, Gutiérrez s’exposava a haver de romandre en presó preventiva de manera indefinida fins que la justícia grega dictés la data per celebrar un judici definitiu, en què se la podia condemnar a una pena d’entre cinc i deu anys de presó.

Els cossos de seguretat grecs la van retenir sota l’acusació d’haver comès un presumpte delicte de tràfic de persones / CGT

 

Solidaritat i convicció política

Finalment, després que Gutiérrez es veiés sotmesa a un primer interrogatori el dimarts passat davant un tribunal d’Atenes, la justícia grega va descartar que l’activista catalana es dediqués al tràfic de persones, però la va processar “pel delicte d’intentar fer més fàcil que una persona d’un país extracomunitari marxés de Grècia sense passar els controls pertinents i amb documentació que no li pertanyia”. Durant la seva declaració, la militant de la CGT va explicar davant del jutge i el fiscal que no treia cap benefici econòmic de la seva acció, sinó que el motiu pel qual va fer l’intent d’acompanyar un refugiat fins a Barcelona de manera clandestina era “per convicció política i solidaritat”.

Després de l’interrogatori, el jutge va ordenar que Gutiérrez fos alliberada sense el pagament de cap fiança i de manera gairebé immediata. No obstant, la policia hel·lènica es va emparar en el marge d’autonomia sobre els òrgans judicials que els hi atorga la llei per emetre un ordre declarant que la sindicalista catalana “és un perill per la seguretat de l’Estat”. Això implica que Gutiérrez hagi d’estar tutelada i sota arrest policial fins que es faci efectiva la seva deportació. En opinió del seu advocat “el fet que Gutiérrez encara segueixi detinguda és una mesura de repressió legal innecessària que la policia va servir com a advertència a d’altres persones que voldrien fer el mateix que ella”.

Tracte policial humiliant

Gutiérrez, que ja porta gairebé cinc dies tancada, considera que el tracte de la policia cap a les persones detingudes als recintes policials “és humiliant i vexatori”. Segons explica a la Directa, moltes de les dones amb qui comparteix cel·la són migrants i estan engarjolades per haver intentat fer el mateix que va provar ella. “Hi ha una refugiada siriana amb papers alemanys que va intentar passar a l’avió amb els seus nebots petits, i mares amb nadons per alletar, a qui, fins i tot, se les separa del fill”, denuncia Lola Gutiérrez. “Totes hem fet el mateix: elles pels seus familiars i jo per un concepte ampli de família”, afegeix.

La militant de la CGT, que a hores d’ara encara es troba entre reixes, podria ser alliberada el proper diumenge o dilluns, quan s’apliqui el procés de deportació que l’ha de retornar a l’Estat espanyol. Més endavant, si el procediment de la justícia grega no s’anul·la, Gutiérrez haurà de tornar al país hel·lè per assistir a la celebració del judici definitiu sobre el seu cas.

Font Directa