Treball sense amo a Europa. Quatre experiències europees d’autogestió

arton10521-12322De França a Grècia, quatre experiències de recuperació de fàbriques a Europa mostren que es pot treballar sense patrons.

Marsella
Fralib: l’elefant victoriós

Hi ha un elefant a França que s’ha transformat recentment en un símbol de lluita. És l’elefant que apareix en el logotip d’un te molt conegut a la regió, produït des de fa 120 anys en una fàbrica, de nom Fralib, situada a l’àrea metropolitana de Marsella, a 20 quilòmetres de la ciutat. La multinacional Unilever, propietària de la marca The Elephant i també del te Lipton, va decidir al setembre de 2010 tancar la fàbrica i traslladar la producció a Polònia, a la recerca de mà d’obra més barata.

182 treballadors es van quedar al carrer. Però van reaccionar ràpidament i van ocupar la fàbrica. Des d’allà van començar a reivindicar, recolzats pels sindicats, no només els salaris que els devien, sinó també el dret a mantenir els seus llocs ia autogestionar la producció. Unes mesures acompanyades d’una campanya de boicot a la transnacional.

El 26 de maig de 2014, després de més de 1.336 dies de protestes i d’ocupació de la fàbrica, els treballadors de Fralib van obtenir una victòria històrica en la batalla legal contra Unilever , la quarta empresa alimentària més gran del món.

Encara Fralib no va poder conservar la marca elephant, al mes de juliol els treballadors van aconseguir per fi reprendre la producció del te i de les infusions d’herbes. A més, c onsiguieron que Unilever els indemnitzi amb 20 milions d’euros pels danys causats pel tancament de la fàbrica. Amb aquest impuls, els 60 integrants actuals de Fralib van tornar als seus llocs de treball a la fàbrica, aquesta vegada sota control obrer. Ara no només treballen sense patró, sinó que han reemplaçat les aromes químics per productes naturals i orgànics provinents de cooperatives de productors locals, en l’àmbit de l’economia solidària i alternativa.

«Aquest és un procés que no té marxa enrere», diu Rima, obrera de Fralib des de fa anys. Va començar a treballar amb contractes precaris. Ara és integrant de ple dret a la cooperativa. «Des que vam començar aquesta lluita, ens hem adonat que estem en una etapa molt important pel que fa a la nostra llibertat com a treballadors i ciutadans; hem necessitat molta força, molta energia, però ara hem de seguir endavant, sense aturar-nos ni tenir por «, conclou Rima.

Istanbul
Kasova: «No és somni, és necessitat»

La ciutat d’Istanbul ha viscut un any de mobilitzacions multitudinàries a partir de les resistències del moviment en defensa del parc Gezi, dels sindicats combatius i de moltes altres experiències de lluita en contra de l’autoritarisme del Govern, l’explotació laboral, l’especulació immobiliària o l’expropiació dels béns comuns. La història dels obrers de la fàbrica Kasova s’ha desenvolupat en aquest context, convertint-se en la primera fàbrica recuperada a Istanbul des dels anys 70. Aquesta experiència ha evolucionat en profunda relació amb altres experiències, entre elles la de la fàbrica ocupada Greif, desallotjada per la policia el maig passat, o el diari Karsi, ocupat i autogestionat pels seus treballadors.

La Diren Kasova (Kasova Resisteix) es troba en Osmanbey, un barri tèxtil amb una forta tradició de lluita obrera, prop de la plaça Taksim i del parc Gezi. En els últims sis mesos de vida d’aquesta fàbrica tèxtil, l’antic propietari va començar a baixar els salaris, a acomiadar treballadors ia reduir el volum de producció. Quan en 2013 la plantilla va descobrir els plans del patró, va decidir prendre la fàbrica i defensar les màquines , enfrontant i resistint a la pressió policial, a un intent de desallotjament ja diverses amenaces durant les nits de presa.

Els obrers han suplert la falta d’experiència sindical amb la solidaritat dels veïns i de diversos grups polítics. «En els mesos de lluita s’han construït connexions amb els veïns, que es van adonar de les amenaces de desallotjament i van començar a visitar la fàbrica durant la presa. Al mateix temps, la relació amb el fòrum [assemblea] de barri ha anat creixent en intensitat. Tot això ha estat clau, des del principi, per l’èxit de la lluita «, ens explica Bulent, un dels integrants de Kasova. «Sense salaris i sense cap tipus d’indemnització, van ser moments molt difícils», diu. La solidaritat i el suport popular, en particular dels fòrums, assemblees de barri sorgides des del moviment de Gezi, al costat de la determinació de la plantilla de Kasova, van ser determinants.

Actualment, els obrers de Kasova lluiten perquè els retornin les màquines que van aconseguir emportar-se abans de la fallida definitiva de la fàbrica. La necessitat de començar a produir per garantir ingressos per als integrants de la cooperativa és un tema vital, una urgència econòmica, però també política: demostrar que és realment possible produir sense patrons, en el marc de l’autogestió.

«Volem començar una campanya política perquè ens reconeguin el dret a produir sense patró diu Bulent-. Volem reduir l’horari de treball, millorar les nostres condicions de vida, treballar de manera autogestionada: sabem que no és fàcil, però volem intentar-ho. No és un somni, és la necessitat de mantenir un lloc de treball per sobreviure de manera digna «.

Salònica
Treball sense patró a Vio.Me

A Salònica, ciutat industrial del nord de Grècia, fa gairebé dos anys que es desenvolupa una història que s’ha convertit en referència obligada a tot Europa. És la història d’una fàbrica abandonada pels seus amos, de seguida oblidada per l’Estat i el Govern, ignorada pel sindicalisme burocràtic . En aquesta fàbrica, com en moltes altres de Grècia i el sud d’Europa, els treballadors van ser acomiadats quan l’empresa va entrar en fallida. El 2011, els treballadors de Vio.Me, reunits en assemblea general, van decidir prendre la fàbrica i gestionar ells mateixos. La font d’inspiració van ser, un cop més, les empreses recuperades argentines.

«Gràcies a la solidaritat vam poder recuperar el nostre, la dignitat de les nostres famílies, i seguir amb passió i força en la nostra lluita», diu Makis, un dels treballadors de Vio.Me. Igual que en el cas d’Argentina, la recuperació d’aquesta fàbrica de materials de construcció hauria estat impossible sense les xarxes de suport i solidaritat de ciutadans i moviments socials.

Els treballadors d’aquesta fàbrica afirmen que cal pensar la producció en relació a les necessitats socials. En primer lloc, en relació a les necessitats de la plantilla, no només les econòmiques, sinó també pensant en la sostenibilitat del ritme de treball, la seguretat, les relacions socials entre ells. La producció també ha d’estar pensada en relació a les necessitats de la comunitat, dels grups de suport de la fàbrica, dels veïns. I també del medi ambient: fa més d’un any, Vio.Me iniciar la producció de detergents ecològics. La fàbrica recuperada, afirmen els treballadors, és un patrimoni comú, no pertany ni a un patró ni als obrers, sinó que és «part d’una lluita més gran».

El procés d’autogestió es concreta a través de pràctiques quotidianes de democràcia directa, basades en la participació del conjunt dels integrants de la cooperativa en la presa de decisions. «Cada dia ens trobem a la fàbrica i vam decidir en assemblea durant la primera hora de treball les activitats del dia «, ens explica Dimitris, un altre treballador de Vio.Me, «i un cop al mes tenim l’assemblea general de tots els integrants de la cooperativa, en què tractem tots els temes de gestió, producció i les qüestions polítiques en conjunt «. Entren a treballar a les 7h i surten a les 15h. «Estàvem acostumats a treballar per altres. Ara ho fem per a nosaltres «, diu Alexandros, un altre treballador de Vio.Me.

Roma i Milà
Recuperant Officine Zero i Ri-Maflow

A Itàlia hi ha moltes experiències que van aconseguir gestionar de forma diferent la producció, reinvertir els guanys i transformar-se en cooperativa. Però destaquen dues experiències innovadores sorgides de les resistències contra les polítiques neoliberals: Officine Zero, a Roma, i Ri-Maflow, a Milà.

El projecte de reconversió de Officine Zero va sorgir de la lluita duta a terme a la fàbrica RSI, un taller de reparació de ferrocarrils situat al barri de Casalbertone, a un quilòmetre de Tiburtina, la nova estació dels trens d’alta velocitat de la capital . La fàbrica va trencar el 2011 per la crisi del sector ferroviari públic i per la deficient gestió dels propietaris, que gradualment havien baixat la producció i acomiadat bona part de la plantilla.

El 20 de febrer de 2012, els últims 33 obrers acomiadats van decidir prendre la fàbrica exigint el pagament dels seus salaris. Durant aquesta lluita van aconseguir un fort suport de les xarxes de barri, dels centres socials ocupats i del moviment estudiantil. La fàbrica es va obrir a la societat i va començar un procés polític assembleari anomenat la «idea boja», un projecte de lluita i treball en comú entre diferents sectors laborals, a partir del suport a la lluita obrera contra la patronal i amb l’objectiu de crear un procés de recuperació de l’espai de forma col · lectiva i cooperativa.

El resultat d’aquestes assemblees és el projecte Officine Zero – «zero explotació, zero patrons i zero contaminació» -, basat en la recuperació de la fàbrica i la seva reconversió productiva en base a diferents projectes laborals cooperatius. El que uneix aquestes experiències diferents és la recerca d’un altre model de relacions socials i laborals, basats en l’autogestió i la cooperació.

La construcció d’una alternativa concreta s’articula entre diversos projectes de la fàbrica: tallers artesanals, un projecte de reutilització i reciclatge de les màquines que han estat recuperades i reactivades pels antics obrers de la fàbrica i nous integrants del projecte i un espai de common working. A més, hi ha una ’casa’ estudiantil autogestionada i un menjador popular. Un altre projecte sorgit a la fàbrica és la Camera del Lavoro Autonomo i Precari, amb assistència legal gratuïta com a forma d’experimentació del sindicalisme metropolità, organitzat des de baix i basat en la solidaritat, la lluita comuna i la connexió entre treballadors precaris.

El mateix tema de la reutilització i el reciclatge és fonamental també en el projecte d’una altra fàbrica recuperada a Itàlia, la Ri-Maflow, de Trezzano sul Naviglio, prop de Milà. Aquesta fàbrica va ser presa pels obrers per evitar el buidatge de les instal · lacions i que es portessin les màquines. La majoria dels obrers acomiadats participen a la cooperativa i han obert la fàbrica a la comunitat a través de la fira de segona mà, que s’ha transformat en un espai fonamental de l’economia solidària a nivell territorial.

Alioscia Castronovo, Elisa Gigliarelli
Integrants del grup de recerca sobre empreses recuperades de Officine Zero (Roma)

Més informació:

 WEB WORKERSCONTROLCENTER.NET. EXPERIÈNCIES DE CONTROL OBRER