La jutge Servini ordena la detenció de 20 alts càrrecs de la dictadura pels crims del franquisme

  • En demana l’extradició per interrogar-los a Buenos Aires. A la llista hi ha Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina, ministre franquista i sogre de Gallardón

La jutge argentina María Servini de Cubría ha ordenat la detenció dels exministres Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina, sogre d’Alberto Ruiz Gallardón, i 18 càrrecs franquistes més amb relació a la investigació que porta a terme dels crims de la dictadura, l’única que hi ha oberta al món. Servini de Cubría ha sol·licitat a l’Estat espanyol l’extradició de la vintena de càrrecs franquistes per poder-los interrogar a Buenos Aires. A l’abril d’enguany, l’Audiència Nacional espanyola ja va rebutjar les peticions d’extradició, dictades per la mateixa Servini, de quatre responsables policials acusats de tortures durant el franquisme. L’ordre de detenció cursada avui imputa als acusats responsabilitat en crims com l’execució de Salvador Puig Antich el 2 de març de 1974, els cinc darrers afusellaments franquistes -a tres militants del FRAP i dos d’ETA- perpetrats el 27 de setembre de 1975, i l’assassinat de cinc treballadors a Vitòria el 3 de març de 1976.

Servini ha ordenat la detenció de quatre ministres franquistes. Els càrrecs que vol extradir són els següents:
-Antonio Utrera Molina: ministre de l’Habitatge durant el 1973 i ministre-secretari general del Movimiento de 1974 a 1975. És el sogre dels fins fa poques setmanes ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón.

-Rodolfo Martín Villa: governador civil de Barcelona entre 1974 i 1976. També ha estat ministre de Relacions Sindicals (1975-76), de Governació (1976-79), d’Administració Territorial (1980-81) i vicepresident del govern espanyol (1981-82).

-Antonio Carro Martínez: ministre de la Presidència (1974-75).

-Licinio de la Fuente: ministre de Treball (1969-75) i vicepresident (1974-75).

-José María Sánchez Ventura Pascual: ministre de Justícia (1975).

-Alfonso Osorio García: ministre de la Presidència (1975-77) i vicepresident (1976-77).

-Jesús Quintana Saracíbar: excapità de l’antiga policia armada.

-Jesús González Reglero, Ricardo Algar Barrón, Félix Criado Sanz, Pascual Honrado de la Fuente, Jesús Martínez Torres, Benjamín Solsona Cortés i Atilano del Valle Oter: tots eren policies.

-Carlos Rey González: advocat, va participar en el Consell de Guerra que va jutjar Puig Antich.

-Antonio Troncoso de Castro i Jesús Cejas Mohedan: jutges.

-Abelardo García Balaguer: ginecòleg.