Les PAH es manifesten a València per a exigir compromisos contra els desnonaments

Les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca del País Valencià han celebrat una manifestació aquest dissabte a la tarda a València per «exigir» als partits polítics que incloguin en els seus programes electorals les propostes de la plataforma en matèria antidesnonaments, com són la dació en pagament retroactiva i la fi dels desallotjaments, entre d’altres.

Les «exigències de la PAH» que s’han remès als partits polítics es basen en cinc punts, entre els quals es troben «la dació en pagament retroactiva, lloguers assequibles, la fi dels desnonaments, la creació d’un parc públic de lloguer i la garantización dels subministraments energètics «. La plataforma espera contestació per «abans del dia 3 de desembre», segons han apuntat.

Des de la PAH han denunciat a més que encara existeixen desnonaments a la Comunitat Valenciana. La representant de la Plataforma a la ciutat de València, Dolors Manrubia, ha explicat que actualment hi ha desallotjaments «per darrere de la PAH». «Si la gent està sola, i la plataforma no s’assabenta ni pot posar en marxa els seus mecanismes legals, els bancs segueixen tirant de les seves cases», ha denunciat.

Pel que fa a l’acceptació, per part dels partits polítics, de les exigències de la PAH, Manrubia ha assenyalat que «de moment, hi ha bona relació amb el nou Ajuntament i el Consell» i que «els escolten». No obstant això, «el problema és el Govern espanyol», ja que «si no fan res ells, seguiran havent desnonaments». En aquest sentit, ha destacat que a València «no s’han aturat els desnonaments», però que «és la voluntat» de l’Ajuntament.

Per la seva banda, el portaveu de la PAH d’Altea (Alacant), José Miguel Bella, ha destacat que «des que han entrat els nous governs, es nota una nova manera de fer política pel que fa a l’habitatge» tot i que «encara és un mica aviat per valorar la seva acció «.

En aquesta línia, el portaveu de la PAH del Baix Maestrat (Castelló), Antonio Carrasco, ha assenyalat que «de moment, per part dels partits hi ha molt bones paraules», però «no hi ha cap manifest signat», i ha explicat que , a nivell de la seva comarca, «hi ha alguns ajuntaments que estan elevant propostes de la PAH a nivells més elevats de l’Administració» perquè «governi qui governi, les tinguin en compte». «És una espècie d’Iniciativa Legislativa Popular», ha afegit.

A la marxa, que ha començat al voltant de les 17.00 hores a la Plaça de Sant Agustí, han acudit agrupacions locals de la PAH des de tots els punts de la Comunitat, i també s’han sumat col·lectius en contra de l’TTIP, en contra de la OTAN, membres del sindicat CGT i representants de València en Comú.

La manifestació ha transcorregut per diversos carrers del centre de la Capital del Túria i ha comptat amb dos batucades i un ball d’un grup de membres de la Plataforma. Entre els assistents, s’escoltaven càntics com «Ja n’hi ha prou, cap desnonament més» i «El proper desnonament, que sigui a la Moncloa».