Home / Acció Sindical / L’Audiència Nacional declara nul l’ERO a Unipost

L’Audiència Nacional declara nul l’ERO a Unipost

L’alt tribunal assenyala que l’empresa no ha complert els acords assolits amb els agents socials de retirada del ERTO que va posar en marxa a principis d’any.
“El que no es pot fer és una bossa d’acomiadaments”, explica a Diagonal José Antonio Murga, membre del comitè d’empresa de CGT a Unipost. L’Audiència Nacional va decidir ahir declarar nul l’expedient de regulació d’ocupació presentat per l’empresa privada postal. Murga recorda que Unipost va arribar a un acord amb UGT i USO el passat 24 de febrer pel qual es contemplava una rebaixa salarial del 17% per quatre anys i en el qual ja es preveia un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que afectaria un màxim de 340 treballadors. L’acord assolit incloïa que, segons es desenvolupés l’ERO, es retiraria l’expedient de regulació d’ocupació temporal (ERTE) que l’empresa venia posant en pràctica des de principis de gener. A això s’uniria una injecció de capital a l’empresa.

No obstant això, tal com assenyala la sentència de l’alt tribunal, ni es té constància de l’aportació financera a l’empresa, ni es va retirar la suspensió de contractes vinculada al ERTO. “L’empresa va prendre com a mesura el ERTO i solapa la de l’ERO, però l’Audiència Nacional ha assenyalat que no pot aplicar les dues mesures”, explica Murga, que assenyala que “l’empresa no té intenció d’acomiadar, sinó que vol usar els acomiadaments per a un altre tipus de negociacions, com llevar vacances o baixades de sou “.

La sentència subratlla que ja en 2011, Unipost va posar en marxa un ERO que va afectar 640 treballadors que van veure la seva jornada laboral reduïda en un 15%. El 2012, un nou ERO va reduir la jornada laboral en un 25% durant un any a prop de 2.000 treballadors, al que va seguir un acord pel qual s’establia la congelació salarial. Les reduccions salarials i de jornada van continuar durant 2013 Al novembre d’aquest any, Unipost va començar les consultes per presentar un ERO que suposaria l’extinció de 500 llocs de treball.

La sentència apunta també que Unipost té 21 milions d’euros en pèrdues. “Això ens crida l’atenció des de CGT ja que si tants problemes econòmics lega l’empresa, no entenem com pot permetre aquests advocats que no creiem que siguin barats”, assenyalen des del sindicat en referència al bufet d’advocats que representa Unipost, Roca Junyent , que és el mateix que representa la Casa Reial i que ha defensat la infanta.

Font diagonal.es