L’altra Memòria Històrica: Els internats de la por

Milers de nens i nenes van ser tancats en internats durant el franquisme i fins als primers anys de la democràcia. Col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d’Auxilio Social es van convertir en una mena de presons per a aquests joves.

Allà van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses. Avui destapen aquest passat ocult i silenciat. A diferència de països com Irlanda, que han reconegut els maltractaments a nens sota la seva tutela, a Espanya aquests abusos no han estat mai jutjats ni reparats.

«Els internats de la por» es un documental dirigido por Montse Armengou y Ricard Belis, que cierra la trilogía sobre la infancia como víctima del franquismo, iniciada con «Los niños perdidos del franquismo» (2002) y «¡Devuélveme el hijo!” (2012).

La mayoría de protagonistas del documental no confían en la justicia española y por ello se han añadido a la Querella Argentina contra los Crímenes del Franquismo que ha abierto en Buenos Aires la jueza María Servini de Cubria. Mientras tanto, han confiado su relato al programa Sense Ficció de TV3, en unas entrevistas que para muchos han sido la reparación que les niegan las instituciones.