La plantilla de FGV es mobilitza contra la degradació de les condicions de treball

Les seccions sindicals de CGT, CCOO, SIF, SF, SCF i UGT en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana han convocat a més d’una concentració el 23 de juny a les 10h30 davant la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, tres aturades de dues hores al llarg del dijous i el divendres. La plantilla reclama així que els nous responsables de gestionar FGV siguen coherents amb la línia política que van defensar de no substituir persones per màquines i de resoldre els problemes d’atenció al viatger en estacions derivats del Pla Egeo ideat pel PP.

Tal com assenyala la Secció Sindical de València de CGT en FGV, “el col·lectiu d’agents d’estacions de FGV porta patint una degradació evident en les seues condicions de treball des que la gerència de Marisa Gracia engegara en Pla Egeo”.

D’aquesta forma, expliquen des de la Confederació General del Treball, la implementació del pla per part dels antics responsables polítics del Partit Popular, “va suposar el tancament de taquilles i el canvi de funcions del col·lectiu per imposició”. I les seues conseqüències, falta d’atenció i servei en nombroses estacions de metro i assignació de treballs d’intervenció al personal d’estacions, “es van aguditzar després de l’ERO: els acomiadaments escomesos en 2012 van significar una reducció del col·lectiu i dels salaris percebuts”.

Malgrat els cinc anys d’intents que la direcció “tinguera en compte les males condicions de treball i el minvament de qualitat en l’atenció al viatger, obligat a apanyar-se amb les màquines expenedores, els antics gestors van fer oïdes sordes a les reivindicacions”. La situació va semblar canviar amb l’arribada d’altres responsables: la nova presidenta de l’empresa pública, la consellera María José Salvador, va fer seu el lema “Les màquines no substitueixen als persones” i es va comprometre públicament a dignificar el treball dels 1.500 treballadors de l’empresa, destacant també la importància de “millorar la qualitat del servei i recuperar l’atenció personalitzada que ha de ser compatible amb les noves tecnologies”.

Després de la negociació a principis de 2016 d’un nou Conveni Col·lectiu, no subscrit per CGT, es va constituir una taula de treball amb la finalitat de resoldre el conflicte generat pel Pla Egeo. No obstant açò, afirma CGT, “la direcció no solament ha deixat patent la seua falta d’intencions de modificar el plantejament inicial, sinó que ha presentat una proposta de màxims que és inassumible”. Aquesta consisteix a disminuir la plantilla actual -162 agents- en considerar que 120 és el nombre òptim, i a dedicar tot l’augment del pressupost a cobrir amb més personal les tasques d’intervenció (USI).

En definitiva, “no resol els problemes de correcta cobertura dels serveis i d’atenció al viatger, sinó que minva la plantilla d’agents en convocar places de supervisors sense desvincular totalment als agents que no accedisquen a les places de USI de la intervenció”.

El sindicat denuncia també que la direcció “no ha volgut entrar a negociar les condicions de treball dels agents d’estacions que hauran de seguir realitzant controls en vestíbuls i línies de validació sense compensació alguna i dempeus al costat de les màquines”.

En resposta a la falta de voluntat de la direcció de FGV per a complir les seues promeses i resoldre els problemes del col·lectiu d’agents d’estacions, els sindicats convoquen aturades el 23 de juny de 10h a 13h i de 22h a 24h, i dia 24 de 00h a 2h. A més, el dijous 23 de 10h30 a 12h30, la plantilla celebrarà una concentració davant la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, situada en la Torre 1 de la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre (C/ Castán Tobeñas, 77).