La llei de seguretat ciutadana, una amenaça per als drets humans!

Aquesta reforma legislativa es un atac per a la llibertat d’informació i per a la protesta pacífica. Si s’aprova, les forces de seguretat tindran més poder, mentre que els ciutadans tindran menys garanties per defendre els seus drets. Ajuda’ns a defendre el dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica.

«Dos persones m’empenten contra una paret i em tiren al terra. Em varen traure fora i es varen identificar com policies. Em varen dir que estava detingut perquè havia intentat agredir al conseller de sanitat. Si no fora per les imatges, tindria greus problemes […] La policia sap que a costa de les seves acusacions falses ú pot estar tot el dia detingut i ningú serà responsable. Que et detinguin ha sigut una experiència molt negativa. Estic tranquil perquè existeixen gravacions, a ningú li agrada estar detingut, la por que passes, que els teus caps pensen que has agredit al conseller, que els teus amics pensen que has agredit a algú. Amb tot açò vas amb molt de por, amb molta cura, els meus amics i el meu advocat em diuen que no vaja als escratxes i que en els desnonaments no estigui en primera línia”.

Les imatges obtingudes a les autoritats i a les forces de seguretat varen ser clau per a que Jorge es pugues defendre. No obstant, de aprovar-se el projecte de llei de seguretat ciutadana, la possibilitat de gravar a les forces de seguretat podria estar en risc. Periodistes, activistes i la ciutadania poden ser sancionats i pagar un preu molt alt per gravar en vídeo o difondre dades de autoritats i forces de seguretat. Així, no sols perilla el dret a la llibertat de informació, sinó també la possibilitat de mostrar abusos policials.

Encara que es alarmant, no és el únic motiu de preocupació d’aquest projecte de llei. La reforma sanciona comportaments que poden limitar el exercici de la llibertat d’expressió i reunió pacífica. També augmenta el número de infraccions i suposa menys garanties de defensa per a la ciutadania en front a la administració.

Aquest projecte ofereix amplis poders de prevenció i sanció a les forces i cossos de seguretat. Tot això, sense incloure mecanismes independents de control policial. El resultat es previsible: més abusos policials, amb la mateixa impunitat.

ACTÚA: ¡Exigeix als grups parlamentaris que protegeixen el teu dret a la protesta! Mostra la teva oposició a una reforma que castiga la disconformitat!

https://www.es.amnesty.org/actua/acciones/espana-ley-seguridad-ciudadana-oct14/