La fàbrica autogestionada grega VIOME amenaçada. Uneix-te a la setmana internacional contra la subhasta, 17-24 novembre

Com a resultat de la batalla legal contra els treballadors de la fàbrica ocupada i autogestionada VIOME a Salónica, Grècia, el síndic designat per l’Estat està organitzant una sèrie de subhastes amb l’objectiu de liquidar el terreny on la fàbrica està situada. Una possible venda de la terra crearia el pretext legal per desallotjar als treballadors de la fàbrica.

Encara que els treballadors i la iniciativa de solidaritat estan decidits a mantenir-se fermes i defensar la fàbrica passi el que passi, el procés de subhasta representa una amenaça i requereix una mobilització per obstaculitzar el procés. Un primer pas és bloquejar, a través de l’acció directa, la primera subhasta que està programada pel 26 de novembre. És per això que ens dirigim a vosaltres, per demanar ajuda i mobilització amb la finalitat de pressionar al govern per forçar-lo a satisfer les demandes dels treballadors de VIOME per a la legalització de la seva activitat, mitjançant l’expropiació de la fàbrica i la concessió a la cooperativa de treballadors de VIOME, que seguirà operant de manera horitzontal i autogestionada, com ho ve fent des de fa 3 anys.

Fem una crida a una setmana internacional de solidaritat, del 17 al 24 de novembre.

Us instem a signar la resolució de suport, enviant les vostres dades (nom, col·lectiu, lloc) a protbiometal@gmail.com

Agraïm tots els actes internacionals de solidaritat, especialment els que impliquen l’acció directa no violenta cap a les ambaixades gregues a tot el món.

Us instem a organitzar projeccions d’aquest documental de 30 minuts de D. Azzellini i O. Ressler, https://youtu.be/vf5jwqrrihs , que detalla la lluita de VIOME a través d’entrevistes i participació en les seves assemblees (subtítols en espanyol inclosos). Aquí podeu descarregar una còpia de bona qualitat.

Podeu enviar anuncis dels vostres esdeveniments, i/o fotos per publicar en el lloc web de VIOME, a protbiometal@gmail.com

Us demanem llegir i difondre la crida dels treballadors que està a continuació.

Fraternalement,

la Iniciativa de Solidaritat amb la Lluita de VIOME


Crida dels treballadors al suport de la lluita de VIOME

Benvolguts solidaris i solidàries,

Volem informar-vos dels últims esdeveniments en la lluita dels treballadors de VIOME.

Com sabeu, durant 4 anys hem estat lluitant per la nostra vida i dignitat. Nosaltres, els treballadors, hem escollit crear aliances socials. Hem rebutjat propostes fetes per diverses organitzacions polítiques per tenir una relació “exclusiva” amb la nostra lluita i dirigir-la seguint uns criteris partidistes estrets de mires. No obstant això, sempre hem acceptat totes les invitacions per parlar i comunicar.

Quan amplis sectors de la societat van decidir estar al nostre costat i recolzar-nos amb qualsevol mitjà del que disposaven, es va crear una gran xarxa de solidaritat. En conseqüència, vam poder construir relacions de confiança a través d’assemblees comunes en les quals una comunitat més àmplia pot participar, on prenem decisions junts sobre el rumb polític de la lluita, de la mateixa manera que en moltes altres qüestions.

Moltes organitzacions polítiques han estat d’acord en el marc polític que nosaltres, juntament amb la comunitat més àmplia, hem establert. Fins avui, recolzen el nostre esforç de fer funcionar la fàbrica sota control obrer de la producció i autogestió mitjançant l’assemblea de treballadors.

Entre les forces polítiques que van recolzar la nostra lluita estava SYRIZA, a través de declaracions i compromisos per a una solució immediata a la qüestió del funcionament de la fàbrica, feta per l’avui primer ministre.

I, per descomptat, després que SYRIZA arribés al poder, les declaracions i els compromisos es van tornar més i més difuminats. La determinació que van demostrar quan estaven en l’oposició va ser reemplaçada per timidesa, i per propostes perquè creéssim compromisos en un altre marc del que havíem prèviament acordat.

El seu gran “assoliment” després de vuit mesos al govern és abandonar la lluita de VIOME a les maquinacions del sistema judicial. El mateix sistema judicial que, malgrat haver condemnat a la propietària prèvia de VIOME Christina Filippou a dotzenes de mesos de pressó, li permet la llibertat, suposadament per fer servei comunitari en una municipalitat en la qual ella posseeix fortes “connexions”. A dia d’avui, ella mai ha fet acte de presència en el lloc en el qual se suposa que fa el seu treball comunitari.

El “primer govern d’esquerres de tots els temps” ens deixa en mans d’aquest sistema judicial que permet que aquells que han abusat de i destruït la societat grega durant cinc anys quedin lliures sense prendre cap acció parell castigar-los.

La posició política dels jutges és evident a través de les decisions que han pres fins ara: han anat tan lluny que fins i tot han dit que no tenim dret legítim a reclamar els diners que ens deuen els nostres previs ocupadors! En tots els nostres intents de reclamar els nostres diners, ambdues per la intervenció de la propietat de Filkeram, i per la demanda de fer funcionar la fàbrica de nou, hem rebut les mateixes respostes.

I, per descomptat, no han pres cap acció per trobar una solució per al funcionament de la fàbrica, per la qual cosa nosaltres, els treballadors que decidim quedar-nos, puguem escapar de la desocupació.

D’acord amb les decisions dels jutjats, el fragment de terra unificat on estan les instal·lacions de VIOME, serà subhastada dijous que ve 26 de Novembre de 2015, i durant tres dijous consecutius després. Si no apareixen compradors interessats, continuaran amb el procés fins que puguin vendre la terra, i en conseqüència desallotjar-nos de la fàbrica.

Aquesta terra consisteix de catorze fragments separats, alguns d’ells directament o indirectament donats pel govern grec a Fillipou com a reconeixement a la contribució social de la creació d’ocupació. Ara ho posen a subhasta per satisfer als creditors de la companyia matriu de VIOME, Filkeram: La Hisenda, el Servei de Seguretat Social, els ex-treballadors de Filkeram, bancs i proveïdors.

Les instal·lacions de VIOME representen al voltant d’1/7 del total de la terra, i l’àrea en la qual estan podria ser fàcilment separada de la resta de terra de Filkeram. Però els treballadors de VIOME no han estat mai esmentats en els procediments de fallida, encara que VIOME era una subsidiària de Filkeram, portada a la ruïna per la fallida de la companyia matriu. VIOME ha estat completament ignorada, malgrat la mala gestió de la família Filippou, que van transferir fons de VIOME i els van sobrecarregar de deute per al seu lucre personal, que ha estat en la seva major part, la responsable de la fallida. Això és un fet provat, ja que un estudi de la consultoria DELOIT va concloure que hi havia capacitat de funcionament normal per a ambdues companyies.

El sistema judicial, una vegada més, es posa al costat de les forces del capital i dictamina contra els treballadors que afirmen el seu dret al treball. I per descomptat, l’estat no s’enfronta al repte de donar solucions

Per aquesta raó, nosaltres, els treballadors de VIOME, us convidem a tots vosaltres, els que heu estat al nostre costat durant tot aquest temps de lluita, a estar presents el Dijous 26 de Novembre en la subhasta de la terra, per avortar el seu pla de desallotjar-nos de la fàbrica VIOME. Un espai que, durant dos anys, hem aconseguit convertir en un espai de treball i de llibertat.

Us convidem a estar al nostre costat, a recolzar cada esforç dels treballadors per fer que les forces de producció siguin autònomes de la classe capitalista, una classe que de totes maneres ha deslocalitzat tota la producció a l’estranger.

Us convidem a recolzar el funcionament de la fàbrica, ja que nosaltres, els treballadors, hem declarat que no marxarem, que les nostres vides estan ara enllaçades a la fàbrica.

Us convidem a estar al nostre costat, perquè puguem afirmar tots junts que existeix una solució més enllà dels consells dels “experts”: tot aquest temps, la solució ha estat entre aquells que estan directament involucrats en la lluita, no entre els il·luminats.

Salutacions solidàries,

L’assemblea general de treballadors de VIOME

http://www.viome.org/p/espanol.html