#JusticiaXaAlphaPam

  • Campanya de recollida de fons per la querella per la mort d’Alpha Pam

Recordes a Alpha Pam? Ell fou la primera víctima de l’apartheid sanitari a Espanya. Recolza la querella contra membres del Govern per la seva mort.

El 21 d’abril de 2013, trobaren el cos sense vida del jove senegalés Alpha Pam, a l’entrada de casa seva en el poble mallorquí de Ca’n Picafort. Alpha jeia en mig d’un bessiot de sang, i l’autòpsia posterior revelà la causa de la seva mort: tuberculosi. Però aquesta malaltia contagiosa no actuà sola, sinó que vengué de la ma d’unes polítiques d’apartheid sanitari imposades pel PP, que deixaven a Alpha fora de l’atenció primaria.

L’aplicació a les Illes Balears del Real Decreto Ley 16/2012, portada endavant per el Govern de Rajoy i que entrà en vigor fa dos anys, ha estat i és duríssima contra les persones excluïdes. Però, a més, la cadena de comandament de la Conselleria de Sanitat del govern de José Ramón Bauzá es va aplicar amb especial ferotgia, incloent varis casos de presumpta ilegalitat, encara per aclarir en els jutjats, como veurem més endavant.

En el cas d’Alpha Pam, com diem, hi hagué una desgraciada concatenació de circunstàncies que resultaren letals per a aquest jove senegalés de 28 anys. Havia acudit semanes abans al servei de urgències de l’Hospital comarcal d’Inca, inclús amb una indicació de sospita de tuberculosi indicada por un metge del seu poble, però a l’Hospital no se li va fer ni una simple radiografia, que possiblement hagués bastat per confirmar el diagnòstic i rebre el tractament adecuat, que gairebé amb seguretat li hauria salvat la vida.

El relat del cas d’Alpha Pam està detallat en el documental dirigit per Pedro de Echave “MUERTE ACCIDENTAL DE UN INMIGRANTE” (es pot visionar un tràiler a vimeo.com/68552028), financiat mitjançant una campanya de crowdfunding. Fou estrenat al Cineciutat, de Palma, el passat dia 2 de juliol i, a través del relat del seu germà Kalidou Gayé, es pot veure amb tota cruesa el racisme que guia la conducta dels polítics que ens governen .

A Balears, les autoritats inclús ordenaren el cobrament dels serveis sanitaris en les urgències dels hospitals (únic lloc on es pot atendre legalment a les persones excluïdes), i obligaven a firmar als usuaris sense regularització protocols de compromisos de pagament per aquests conceptes, quelcom que clarament es sitúa fora de la legalitat. Aquestes i altres mesures, lògicament espantaven a les persones malaltes d’acudir a les urgències, davant l’amenaça d’haver d’assumir els costos, amb el que no solament es vulnerava de manera cruel els drets de les persones, sinó que també es multiplicava el risc contra la salut pública, en possibilitar l’extensió fora de control de malalties contagioses, com és la tuberculosi i unes altres. Davant aquestes presumptes il·legalitats, un conjunt d’entitats socials de les Illes Balears, entre elles la CGT, vam interposar una querella contra quatre alts comandaments de la Conselleria de Sanitat, en el mes de juny de 2013.

La fiscalia es va oposar a la mateixa, com era de preveure, i el Jutge Instructor ens va exigir, per seguir endavant amb la querella, una fiança de 12.000 euros que, evidentment, posa greus dificultats perquè les conductes relatades s’investiguin i, si escau, asseure en la banqueta als responsables. Per salvar aquest obstacle en la defensa de la justícia social, el divendres 5 de setembre un conjunt d’organitzacions socials ha creat a Palma de Mallorca la PLATAFORMA CONTRA l’APARTHEID SANITARI, els objectius de la qual són: La derogació de les lleis d’apartheid, com el Real Decreto Ley 16/2012; i el suport a la querella per la mort d’Alpha Pam, mitjançant la difusió i la recollida de fons destinats a sufragar despeses judicials fins a les més altes instàncies si és necessari.

Per això, les entitats socials de Balears volem cridar a la solidaritat de totes quantes persones rebutgen les polítiques injustes i racistes que s’enceben en els més febles, i aportin en la mesura de les seves possibilitats la seva col·laboració econòmica al compte de Caixa Colonya ES78 2056 0004404102007521.

En cas de sentència favorable i recuperació de la fiança, aquesta es donaria íntegrament a entitats sense ànim de lucre especialment dedicades a la lluita contra les polítiques d’apartheid, per a la denúncia d’altres casos com el de Alpha Pam. També s’ha creat una campanya a les xarxes sociales sota el Hastag #JusticiaXaAlphaPam. Es pot trobar més informació en els perfils de Twitter https://twitter.com/AntiapartheidS i de Facebook https://facebook.com/profile.php?id=100005486509265, i al blog http://www.justiciaxaalphapam.blogspot.com.es

¡NO A L’APARTHEID!

¡PROU RACISME!

CGT­BALEARS

@cgtbalears