Els treballadors de la neteja de l’Hospital Clínic de València inicien protestes diàries

  • Contra l’acomiadament de quatre persones i els incompliments legals de la contracta ISS Soluciones de Limpieza Direct S.A.

El Comitè d’empresa de ISS, integrat pels sindicats CGT, CSIF, UGT i CCOO, ha convocat concentracions tots els dies en el temps de descans de la plantilla. D’aquesta manera, de 10h a 10h30 i de 18h a 18h30, la protesta laboral es fa visible des del dimarts 17 de maig a les portes del Clínic per a exigir la readmissió immediata de les quatre persones acomiadades el dilluns passat, així com el compliment de la legalitat per part de la contracta.

Tal com denuncia la Secció Sindical de CGT, els quatre acomiadaments obeeixen a “un xantatge de l’empresa”. Els antecedents del conflicte es remunten a diversos lustres arrere. Com a fruit d’una vaga que va tenir lloc l’any 2000, la plantilla va arrancar, entre altres mesures, l’obligació legal per part de la contracta encarregada de la neteja de l’Hospital Clínic de cobrir amb contractacions les situacions de baixa per Incapacitat Temporal a partir de la sisena baixa.

El text de l’acord aconseguit llavors davant el Tribunal d’Arbitratge Laboral “té la mateixa eficàcia que l’estipulat en conveni col·lectiu, obligant a les parts al seu compliment”, segons reflecteix el document. En conseqüència, cadascuna de les contractes que s’han anat succeint en la prestació del servei, ha respectat aquest punt, essencial per a garantir les condicions d’higiene del centre hospitalari.

No obstant açò, aquesta i altres garanties han desaparegut de facto des que la multinacional espanyola ISS Soluciones de Limpieza Direct S.A., una companyia amb un àrea de negocis que abasta també els caterings o la seguretat privada, es fera càrrec fa quatre anys del servei de neteja del centre sanitari públic valencià situat en l’avinguda Blasco Ibáñez.

Fins a tal extrem que, al febrer de 2015, la Inspecció de Treball va emetre un informe el sisè punt del qual “en relació a la denúncia d’incompliment de l’acord signat davant el TAL” de l’any 2000, requeria “el compliment immediat d’aquest acord sobre cobertura de vacants a partir de la sisena baixa simultània”.

Malgrat açò, ISS es va enrocar a incomplir-ho, tractant d’imposar com a condició a la cobertura de les baixes que aquestes foren almenys deu. Davant la negativa dels sindicats d’acceptar la retallada, l’empresa va optar per acomiadar a quatre empleats, “els que li sobraven fins a arribar a deu. Amb l’agreujant que un d’ells es troba de baixa per accident laboral”, assenyala la CGT.

La direcció de ISS va escometre els acomiadaments el dilluns 16 de maig. I la resposta de la plantilla, integrada per un centenar de persones, no es va fer esperar. Després de la celebració d’una multitudinària assemblea en la va quedar palès el malestar per l’empitjorament flagrant de les condicions de treball en l’hospital de referència les instal·lacions del qual s’han ampliat en els últims anys, treballadors i treballadores van començar les protestes diàries a les portes del Clínic.

“Ha sigut la gota que ha omplit el got. Aquesta contracta, tractant de rebaixar els nostres drets, incomplint els acords i no atenint-se a les seues obligacions, posa de debò en perill la salut pública. N’hi ha prou amb dir que el seu nivell d’irresponsabilitat arriba a l’extrem de no facilitar-nos els productes de neteja necessaris, per exemple”, expliquen des del sindicat anarcosindicalista.

Com a reacció a les mobilitzacions, representants de la contracta s’han posat en contacte amb el Comitè d’empresa amb l’objectiu de concertar una reunió dimecres que ve.

Les concentracions continuaran fins a aconseguir la readmissió de les persones acomiadades.

IMG_2348 IMG_2349 IMG_2354 IMG_2355 IMG_2357