El nou acord entre CCOO, UGT, la patronal i el govern del PP: Una altra estafa als treballadors/es i al conjunt de la població

Una altra estafa als treballadors/es i al conjunt de la població.

Aquest dilluns 15 de desembre hem vist una nova fotografia conjunta dels màxims dirigents de CCOO i UGT junt amb els presidents de les patronals CEOE, CEPYME i la ministra d’Empleo y Seguridad Social Fátima Báñez. En aquesta ocasió, el motiu ha sigut escenificar la signatura del «Acuerdo sobre el Programa extraordinario de activación para el empleo». Ja de per si la imatge és tot un insult als milions de persones que els darrers anys estem patint un fort deteriorament de les nostres condicions de vida i la misèria o la por a la misèria per culpa de les polítiques econòmiques de la patronal i el govern. L’acord signat encara fa més reprovable aquesta fotografia. En donem alguns detalls significatius.

1. Sobre el paper suposa donar una prestació de 426 € mensuals a aturats/des de llarga durada, segons ens diuen els seus promotors, que hauran de participar en un programa d’insersió laboral. No cal dir que la quantitat és misèrrima, una autèntica amoïnà que no garanteix el poder cobrir les necessitats bàsiques d’una persona i molt menys d’una família. Aquest fet és especialment indignant si, a més, tenim presents els sous dels grans directius de les empreses de l’IBEX, a més de les dietes de desenes o centenars de milers d’euros que membres dels sindicats signants han cobrat els darrers anys per participar en consells d’administració d’algunes empreses i entitats financeres.

2. L’acord continua situant la responsabilitat de l’atur en la pròpia persona aturada i atribueix la causa de la seva situació personal a un suposat dèficit formatiu. En canvi, exculpa el sistema productiu, a les empreses i als diferents governs de la seva responsabilitat en la situació econòmica de l’Estat espanyol i en l’existència d’un contingent de varis milions de persones sense feina (inscrites o no en els serveis d’ocupació). Neteja la cara als capitalistes i als governs i criminalitza als i les treballadores.

3. Ha transcendit que només es podran «beneficiar» d’aquest acord entre 300.000 i 450.000 persones aturades. Actualment enregistrades com aturades hi ha, segons l’EPA, 5,4 milions de persones al conjunt de l’Estat, de les quals només reben algun tipus de prestació 2,4 milons (entre pensions contributives, assistencials i la renda mínima d’insersió). És a dir, aquest «super» acord que han aconseguit CCOO i UGT només donarà almoina a un 10-15% dels aturats i aturades de llarga durada.

4. L’acord conté algunes autèntiques «perles». Una d’elles, per exemple, estableix que la persona beneficiària d’aquesta ajuda de 426 € no podrà rebutjar cap oferta de feina, independentment de les condicions d’aquesta (tipus d’activitat, salari, horaris o lloc geogràfic). Una altra és que obre la porta a encara més incentius pels empresaris que contractin aturats/des . Acorden un nou traspàs de diner públic a les rendes del capital a les empreses, a les quals ja sel’s ha salvat els beneficis i plusvàlues en convertir el seu deute privat en deute públic. A part, consolida el reconeixement de les agències privades de que col•laboren amb els serveis públics d’ocupació.

5. També hi ha més punts foscos. Per exemple, si el programa comportarà activitats formatives, qui les farà? Els mateixos sindicats i patronals signants de l’acord? No és una manera encoberta de finançar a CCOO, UGT i patronals amb l’excusa del drama de l’atur i a canvi de garantir uns mesos més de «pau social» al govern, just quan inicia un període amb diversos processos electorals?

No deixem que ens estafin una altra vegada. Aquest acord és vergonyós, com vergonyosa és la participació de CCOO i UGT en ell. El problema no és només l’atur, sinó el capitalisme i els capitalistes, la complicitat dels diferents governs i el model sindical que representen els que han signat l’acord. Ho tenim clar i per això no ens sentim en absolut cridats a jugar el seu joc. La resposta la donarem lluitant al carrer i a la feina. Hi tenim molt a guanyar i, cada vegada, menys a perdre.

Barcelona, a 16 de desembre de 2014

Secretariat Permanent – Comitè Confederal
Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya

Aquí teniu el document de l’acord entre CCOO, UGT, la patronal i el govern del PP amb les signatures: