Creix la pressió internacional contra el TTIP

  • Gairebé 400 col·lectius de la societat civil europea reclamen als europarlamentaris que protegeixin la ciutadania davant l’amenaça que suposa el tractat entre els EUA i la UE.

El Parlament Europeu està preparant un informe amb el seu posicionament sobre les controvertides negociacions de l’Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió (TTIP, per les seves sigles en anglès). 375 col·lectius de la societat civil procedents de tot Europa, entre els quals es troben la Campanya «No al TTIP», han reclamat als membres del Parlament Europeu que defensin la ciutadania, als treballadores i treballadors, i al medi ambient, davant l’amenaça que suposa el tractat.

Avui mateix, aquestes 375 organitzacions, de consumidors, ecologistes, socials i sindicals, presents en 25 països, han fet arribar una carta oberta als grups polítics del Parlament Europeu. A la carta assenyalen que el TTIP podria limitar la sobirania democràtica dels estats, enfortir la influència de les grans empreses i soscavar els serveis públics, el medi ambient, les normatives alimentàries i els drets laborals.

En aquests moments l’Eurocambra està debatent el projecte d’informe sobre les recomanacions del Parlament Europeu a la Comissió Europea relatives a les negociacions del TTIP, i la votació definitiva tindrà lloc -possiblement al maig- una vegada que hagin donat els seus respectives opinions les catorze comissions parlamentàries que participen en el procés. L’informe no serà vinculant, però representarà un senyal polític, ja que l’acord definitiu del TTIP -si arriba a producirse- hauria votar al Parlament Europeu.

Cuca Hernández, portaveu de la Campanya ‘No al TTIP’, ha recalcat que: «el TTIP és un intent d’acabar amb la democràcia i posar-la en mans de grans empreses multinacionals a través de negociacions secretes i amb propostes polítiques que pretén buidar completament la sobirania democràtica i el dret a decidir dels parlaments, institucions i de la gent «.

Sandra Espeja, portaveu de la Campanya Estatal No al TTIP ‘, ha assenyalat que: «el TTIP és un Cavall de Troia. Aquest tractat implicaria un atac als estàndards de seguretat alimentària, ambientals i laborals així com el sacrifici dels drets democràtics a favor dels interessos de grans empreses. Els Europarlamentaris han de rebutjar de ple les propostes recollides en el TTIP, com el mecanisme de resolució de controvèrsies entre inversor i Estat (ISDS), que atorguen privilegis especials a les grans empreses per demanar als governs i trenquen amb l’Estat de Dret, així com la mal anomenada cooperació reguladora, una eina definitiva dels lobbies empresarials per aconseguir legislacions a mida «.

L’oposició al TTIP ha crescut exponencialment a tot Europa aquests últims 12 mesos. S’han posat en marxa campanyes en 25 països de la Unió Europea i s’han aconseguit resolucions crítiques en diversos parlaments. Més de 1,5 milions de persones han signat la Iniciativa Ciutadana Europea auto-organitzada exigint a les administracions europees aturar les negociacions del TTIP i no ratificar el tractat de comerç entre Europa i Canadà, anomenat CETA.