CIEs NO alerta de l’estada de menors en el CIE de Sapadors i la falta de de protecció que pateixen

La Campanya pel tancament dels CIE té constància que s’ha internat en el Centre d’Internament de València almenys a cinc possibles menors d’edat d’origen algerià traslladats des d’Algesires, després de ser interceptats en el mar.

 La Campanya pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs NO) constata que, des d’abril, s’han localitzat internats en el CIE de Sapadors almenys a cinc possibles menors algerians traslladats des d’Algesires, que havien sigut interceptats en el mar. Tots ells van manifestar que portaven amb si la seua documentació i que en algun moment del procés l’havien perdut. CIEs NO té constància que alguns ja van ser deportats en dimarts passat, 17 de maig, i els altres estan sent representats per diferents lletrades i lletrats.

En el matí d’avui s’ha presentat a Fiscalia de menors la documentació original dels certificats de naixement de, almenys dos d’ells, però, donada la premura davant una possible expulsió, no s’ha pogut presentar amb una traducció legalitzada.

També s’havia presentat prèviament al jutjat de vigilància del CIE i al que va ordenar l’internament, així com a Fiscalia de menors de València i d’Almeria, un escrit sobre el procés de detecció d’edat, ja que en l’expedient mèdic solament constava la prova òssia, que llançava l’edat exacta de 19 anys, sense haver sigut reconeguts per un mèdic forense. Arran d’açò, s’han obert diligències processals en Fiscalia de menors respecte al possible incompliment del protocol marc de menors no acompanyats.

Ana Fornés, portaveu de CIEs NO, ha afirmat que és “especialment preocupant que se seguisca donant la situació que es prive de llibertat a menors d’edat en el CIE, i que prevalga la llei d’estrangeria sobre la llei de menor, -ha continuat- sobretot, per l’actual presència de Creu Roja en Sapadors, i de la visita institucional per part d’Ajuntament en el dia d’ahir. Açò corrobora que cap de les dues mesures assegura un compliment dels drets humans, ni la protecció de víctimes vulnerables. Definitivament, l’única opció respecte als CIE és el seu tancament immediat i sense condicions”.

Per tot açò, des de CIEs NO sol·licitem de manera urgent a Delegació de Govern que se suspenga cautelarment l’execució de l’expulsió, i que prevalga la Llei del Menor, possibilitant la seua eixida del CIE de Sapadors fins que s’hagen realitzat les proves pertinents, ja que una radiografia òssia no permet determinar l’edat i no se’ls han practicat proves complementàries ni se’ls havia acceptat la seua documentació prèviament per no ser originals.

logo