Home / Actualitat / CGT exigeix al Consell que actue immediatament contra la plaga de «Tomicus» en les pinedes que podria afectar a 150.000 arbres del País Valencià

CGT exigeix al Consell que actue immediatament contra la plaga de «Tomicus» en les pinedes que podria afectar a 150.000 arbres del País Valencià

La Confederació General del Treball denuncia la passivitat de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient en el control de la plaga de el “Tomicus” en les pinedes dels espais naturals valencians, i li exigeix que es prenga de debò i aportació els mitjans necessaris per a controlar la plaga que està delmant de forma preocupant les pinedes del País Valencià

Els tècnics forestals de la Conselleria adverteixen que la mortalitat de pins no ha fet més que començar, perquè la majoria dels pins que s’observen esgrogueint ja han sigut atacats pels insectes perforadors i són insalvables. Els tècnics estimen que podrien estar afectats uns 150.000 arbres, que moriran en els pròxims mesos. Per a entendre la magnitud del problema, la mort de tal nombre d’arbres equivaldria als pins cremats en un incendi de més de 350 hectàrees.

Els pins morts fins ara estan afectats per l’escarabat perforador Orthotomicus, que ataca els pins a l’estiu, però quan arribe el fred començarà a atacar el Tomicus, un altre escarabat perforador més agressiu que l’anterior.

S’apunta al fet que la causa és la sequera, que afebleix els pins, afavorint l’atac dels insectes, però el que no s’ha dit per part de la Conselleria és que fa dos anys que els membres de les tres brigades de control de plagues forestals de VAERSA (una per província) van ser acomiadats afectats per l’ERO, i que els tècnics que encara treballen estan alertant del problema des de fa 6 mesos.

Només ara, quan ha eixit la notícia en la premsa reiteradament, la Conselleria comença a dir que fa alguna cosa.

Ara com ara l’única cosa que s’ha fet és posar 130 paranys amb atraurents per a capturar als insectes en tot el País Valencià, la Conselleria anuncia la col·locació de 60 més, mentre que els tècnics estimen, com a quantitat mínima, perquè tinguera efecte, almenys cinc vegades més. Cal dir que aquests paranys valen 120 euros i una part són reciclades, per la qual cosa la Conselleria no s’ha gastat ni 25.000 euros. També exigim a la Conselleria que explique en què consisteixen les 4 unitats de treball que diuen haver destinat a la plaga, ja que no consta la contractació de nou personal.

Ara podem veure l’efecte de les retallades de personal i de mitjans per part del Consell, ja que si s’hagueren controlat els focus de perforadors amb personal i mitjans suficients fa uns mesos, quan es van detectar els primers símptomes, les seues poblacions no s’haurien disparat i no estaríem en aquesta situació.

El Consell comet els mateixos errors que quan va retallar els mitjans en prevenció i extinció d’incendis forestals, que va tenir com a conseqüència un increment important dels incendis, ara haurem d’assistir a la mort de centenars de milers de pins com a conseqüència d’haver eliminat les brigades que treballaven en el control de plagues forestals, i al final amb presses i de mala manera tornar a contractar personal per a atallar amb garanties la plaga.

La principal mesura per a controlar l’expansió de la plaga va a ser l’eliminació dels arbres afectats i açò es farà a través d’empreses forestals.

La CGT adverteix que va a mirar amb lupa la contractació del personal destinat al control de la plaga per a comprovar que es té en compte al personal acomiadat en el seu moment, i que es compleixen els principis constitucionals de publicitat, igualtat, mèrit i capacitat per a la seua selecció, com hauria d’haver fet sempre la Conselleria i VAERSA, però que no ha sigut així.

Així mateix, CGT va a fer un seguiment quines són les empreses forestals a les quals se cedeix l’aprofitament de la fusta dels milers d’arbres afectats, perquè ens temem que, després de mesos d’inactivitat de la Conselleria, ara ens vindran amb procediments d’urgència sense publicitat i adjudicacions a dit per a beneficiar als empresaris amics.

Per a CGT existeix una plaga encara més perillosa, que ens afecta des de fa quasi 20 anys, una plaga que ha esquilmat el territori valencià i ha abandonat l’interès general dels seus ciutadans i ciutadanes, eixa plaga es diu Partit Popular, la gestió del qual al capdavant del Consell, ha derivat en la incompetència absoluta. La seua gestió ineficaç, negligent, balafiadora i corrupta ens ha portat a la impossibilitat de gestionar qualsevol assumpte públic amb un mínim d’eficàcia. El caos i descontrol en la gestió del públic és el dia a dia en el Consell del PP. I açò afecta als treballadors i treballadores del Consell que pateixen a uns gestors directius incompetents, llastrats per la corrupció.

CGT va a exigir responsabilitats davant els Tribunals, perquè anem a demostrar que els danys que s’estan produint al medi ambient, i tots els que deriven de l’abandó i retallades en els serveis públics, com els casos de la sanitat, l’atenció als discapacitats, als nostres majors, i un llarg etcètera, té una causa molt clara, la negligència, el balafiament i la corrupció en la gestió.

Sindicat d’Administració Pública de CGT-València