La CGT denuncia l’increment de la repressió contra els moviments socials i el sindicalisme alternatiu

L’operació “Araña”, les multes a manifestants a València i altres ciutats o la prohibició de manifestacions públiques no són més que algunes mostres dels atacs a la llibertat d’expressió que s’incrementaran amb l’entrada en vigor de l’anomenada “Llei Mordassa”.

La Confederació General del Treball (CGT), com a organització implicada en les lluites socials, ve denunciant des de fa temps l’enduriment de les lleis i actuacions repressives engegades pel Govern central, a través de les diverses instàncies jurídiques o policials, on agressions de la policia de l’Estat o dels Mossos i l’Ertzaina (Catalunya i Euskadi) sovintegen i posen de manifest la fragilitat del sistema democràtic espanyol.

La CGT i el conjunt del sindicalisme alternatiu compta ja amb dotzenes d’afiliats que han sigut condemnats o estan tot esperant judici per la seua suposada participació en actes tan poc perillosos per a la seguretat de la ciutadania com participar en piquets de vaga, fer una pintada, acudir a manifestacions o realitzar protestes simbòliques com cremar fotocòpies de bitllets o organitzar processons atees.

Concretament a València, on tants casos de repressió s’han produït i encara segueix obert el cas de les actuacions policials en la Primavera Valenciana, la plataforma de col·lectius socials ’Juntes sense per’ (Junt@s sense por) de la qual CGT forma part, ha denunciat recentment l’inici d’expedients sancionadors d’entre 300 i 6.000 euros de multa a sis participants en una roda de premsa i la detenció d’un altre després de la manifestació del passat 19 de febrer a València contra la Llei de Seguretat Ciutadana —coneguda com a ’Llei Mordassa’— «solament pel fet d’acudir a una convocatòria anunciada públicament» i no pels actes violents que la pròpia policia assegura van tenir lloc en ella.

A Barcelona i altres localitats catalanes es van desenvolupar aparatoses operacions policials per a, suposadament, desarticular organitzacions anarquistes de l’existència de les quals i perillositat reals hi ha poc més que seriosos dubtes. Però malgrat eixos dubtes fundats, la majoria dels detinguts en tals operacions no solament segueixen a la presó, sinó que estan sent separats i allunyats dels seus llocs de residència, per a aïllar-los dels seus coneguts i familiars.

Cridanera i sorprenent ha sigut també la “Operació Araña” sota la qual s’ha detingut a diverses persones per opinions o comentaris abocats en les xarxes socials, inclòs el membre d’un conegut grup musical. Amb independència del bon o mal gust dels comentaris emesos, no podem deixar de lamentar que des d’eixes mateixes pàgines s’estiga amenaçant seriosament de mort activistes d’organitzacions d’esquerra, sense que l’Estat mostre la mateixa contundència. Tampoc des de CGT creiem que siga proporcionada la duresa amb que s’actua contra el text d’una cançó i el laxa que és la justícia davant casos de corrupció com els què omplen diàriament la nostra actualitat.

Finalment, encara que ens temem que la cosa no es detindrà, llevat que la població es mobilitze, ens enfrontem a diverses prohibicions que s’han realitzat respecte a actes convocats per a aquest dissabte 23 de maig. En concret, ens referim a la concentració per a reflexionar sobre la situació política, convocada pel moviment 15M amb motiu del seu IV aniversari en la madrilenya Porta del Sol, anacrònica prohibició que va originar la presa de la plaça per la policia i la identificació de desenes de persones, així com l’acció convocada a Barcelona per la CGT i altres col·lectius socials en contra de la multinacional Monsanto, culpable de la introducció de perillós pesticides i llavors transgèniques en l’agricultura de nombrosos països i que posen en greu risc la nostra salut i la sobirania alimentària, encara que aquesta va anar posteriorment autoritzada per la Junta Electoral.

Per a CGT és un abús d’autoritat i un anacronisme que es justifique tal prohibició al·legant la coincidència amb la Jornada de Reflexió, ja que aquestes protestes res tenen a veure amb la campanya electoral partidista i, a més, en aquests moments de poc serveix decretar una jornada sense activitat política, quan tantes formes hi ha d’esquivar aquesta vella norma, que ja no existeix en altres països del nostre entorn.

Gabinet de Premsa de la CGT

Secretariat permanent del comitè confederal de la CGT