Aprovada la llei que deroga el tancament de RTVV

L’objectiu està marcat. En el termini d’un any ha de recuperar-se el servei públic de radiotelevisió, tancat al novembre del 2013 pel govern del PP. Així ho han aprovat les Corts Valencianes aquest dimarts amb els vots a favor dels tres partits que donen suport al Consell, PSPV-PSOE, Compromís i Podem, i sense vots en contra, ja que tant el PP com Ciutadans s’hi han abstingut.

La proposició de llei firmada per Podem, Compromís i els socialistes l’ha defensada el portaveu del partit del cercle, Antonio Montiel, que ha emfatitzat el control parlamentari del procés. Antonio Subiela, de Ciutadans, ha criticat la possibilitat, que preveu la llei, d’emetre en proves abans que es pose en marxa efectivament la nova radiotelevisió valenciana, una cosa que també ha criticat el portaveu del PP, Jorge Bellver.

Fran Ferri, de Compromís, ha recordat el “colp a la democràcia” que va suposar el tancament de Canal 9 i ha defensat la reobertura en defensa dels drets dels valencians, la cultura i el valencià. Manuel Mata, portaveu socialista, ha considerat “essencial per a la convivència” la posada en marxa d’una nova RTVV i ha anunciat la retirada del recurs d’inconstitucionalitat contra el tancament presentat al seu moment pel PSOE perquè l’Audiència Nacional puga resoldre el recurs de la CGT contra l’ERO d’extinció que va suposar l’acomiadament de més de 1.600 treballadors de l’antiga cadena.

Jorge Bellver, del PP, ha reptat al Consell a presentar un projecte de llei sense emparar-se en una proposició de llei, com a fruit de l’Acord del Botànic, que ha deixat a lesn mans de Podem la iniciativa parlamentària. Segons Bellver, l’esquerra s’havia compromés a readmetre tots els treballadors de l’antiga RTVV.

Al final, cap grup s’ha oposat a una proposició, ara convertida en llei, que preveu la recuperació dels mitjans de l’antiga RTVV per a obrir una cadena nova, la creació de la qual es regularà per una llei que les Corts Valencianes hauran d’aprovar en el termini d’un any, i que estableix, a més del control parlamentari del procés, que el senyal televisiu puga recuperar-se de manera provisional, amb caràcter excepcional, si es donen “circumstàncies d’interés general”.