AE-Agró exigix responsabilitats pels abusos en l’extracció de biomassa forestal

  • Els ecologistes demanen a Isabel Bonig que aclarisca les irregularitats en el sector i el sospitós repartiment de les subvencions públiques

La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró ha exigit per escrit a la consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, que actue per a depurar responsabilitats dintre del seu departament per les irregularitats en l’extracció de biomassa forestal. Esta activitat, subvencionada amb fons públics, s’està desenvolupant sense a penes cauteles ambientals i el repartiment de les ajudes resulta, com a mínim, sospitós. Per això, a més a més de demanar responsabilitats a la consellera, esta mateixa setmana AE-Agró ha fet pública una denúncia presentada pels ecologistes davant d’Europa pels abusos en l’extracció de la biomassa forestal i el sospitós repartiment de les ajudes comunitàries.

Amb l’escrit presentat hui, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró ha volgut recordar a Isabel Bonig, consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, que disposa des de fa mesos d’informacions sobre diferents casos d’actuacions molt agressives amb el medi ambient en relació a l’extracció de biomassa forestal. Estos documents, entregats també als grups parlamentaris de les Corts Valencianes i als mitjans de comunicació, mostren detalladament destacats impactes ambientals, que vulneren recomanacions científiques i tècniques i, fins i tot, poden constituir infraccions de la legislació forestal valenciana.Estes actuacions, que reben subvencions de fons europeus per al medi ambient, necessiten d’autorització de la Conselleria de Medi Ambient per a poder efectuar les tales de vegetació. També requerixen d’un estudi de seguiment dels resultats i dels seus impactes mediambientals. Es tracta, en general, d’intervencions de gran extensió, que afecten en alguns casos a espais naturals protegits o a zones cremades recentment, que no haurien d’escapar a la supervisió de l’administració forestal.

Tanmateix, fins al moment, continuem sense rebre cap resposta oficial per part de la Conselleria en relació als fets denunciats. Per ara, només hem pogut escoltar o llegir les declaracions en alguns mitjans de comunicació de càrrecs i tècnics de l’administració valenciana. Per exemple, les del Cap del Servei d’Ordenació i Gestió Forestal de la Conselleria, Emilio González López, que el passat 23 de gener negà les evidències i afirmà al diari Ecoavant que “les coses s’estan fent bé. Tot té un proediment. S’estan seguint els protocols d’actuació del PATFOR (Pla d’Acció Territorial Forestal), així com informes de tècnics competents, que cada vegada en saben més».

Per a AE-Agró esta situació resulta inexplicable i inacceptable. Per això, ha demanat hui a la consellera Isabel Bonig que òbriga una investigació interna per a determinar la cadena de decisions en relació a estes actuacions i esbrinar així si alguns càrrecs, tècnics o treballadors de la seua Conselleria han actuat de manera negligent, irregular o delictiva. En tal cas, els ecologistes exigixen que s’adopten les mesures escaients per a evitar que es repetisquen els fets denunciats i se sancione els responsables.Responsabilitats també davant d’Europa

Esta mateixa setmana AE-Agró també ha fet pública la denúncia que els ecologistes han presentat davant les institucions europees contra les ajudes atorgades per la Conselleria amb fons europeus FEADER per a l’extracció de biomassa forestal. En esta denúncia AE-Agró informa àmpliament les autoritats comunitàries de les agressions ambientals que està subvencionant amb estos fons l’administració valenciana i la nul·la contribució al desenvolupament rural dels ajuts.