3r aniversari Primavera Valenciana, des del Lluís Vives

Al nostre institut volem recordar els fets que tingueren lloc fa ara tres anys, en el marc de l’anomenada Primavera Valenciana. Van ser uns dies greus i tristos per a molts de nosaltres, especialment per a les famílies dels estudiants agredits, detinguts i multats injustament. Però també van ser, aquells dies, l’inici o l’esclat d’un despertar de la societat valenciana, perquè el ressò que tingueren les mobilitzacions estudiantils va provocar moltes solidaritats, dins i fora del País Valencià, i va fer mundialment conegut el nostre institut.

En successius articles recordarem i comentarem alguns d’aquells fets i les seues circumstàncies i conseqüències. Ara els actes que celebrarem dilluns 16 de febrer al nostre centre, per tal de recordar aquella primavera. Si podeu passar-vos pel Vives eixe dia, esteu convidats. Un dels nostres companys ha fet un cartell commemoratiu, que adjuntem, i el programa o guió serà el següent:

Començarem a les 17:45 amb la presentació de la novel·la Primavera encesa, de Vicent Borràs, la qual està ambientada durant “aquells dies” i que des d’ací recomanem a tots els lectors (dilluns 16 podreu comprar-ne exemplars, i damunt tindre’ls firmats per l’autor). També hi intervindran estudiants protagonistes, que visqueren allò en primera línia i que compartiran amb els assistents els seus records, experiències i valoracions.

A continuació, Agustín Arenas, advocat i fundador de l’AJPV (Associació Jurídica Primavera Valenciana) ens presentarà el Quadern ‘Drets Fonamentals’, editat per l’AJPV, il·lustrat per estudiants del Vives, amb un pròleg del catedràtic d’Estètica Roman de la Calle i un epíleg de la periodista Laura Ballester, autora del recent èxit Lluitant contra l’oblit (Sembra Llibres, sobre la tragèdia del metro a València).


Aquest quadern es presentarà públicament per primera vegada eixe dia 16, i servirà de base per als tallers impartits per l’Associació Jurídica Primavera Valenciana en diversos centres, com una mena de “farmaciola d’urgència” o de primers auxilis jurídics. Tot plegat donarà peu, suposem, a un cert debat amb el públic assistent, sobre la Llei Mordassa, la nova regulació del ‘terrorisme’ i les retallades en drets i llibertats que patim, així com sobre els nous atacs a l’ensenyament públic per part de l’inefable senyor Wert i del govern del PP, que han provocat ja la convocatòria d’una vaga estudiantil per als dies 25 i 26 de febrer.

Finalment, tancarem la primera part amb la presentació que farà Carlos Beltran, director de fotografia i representant de l’equip de producció de la pel·lícula Estudiar en primavera, dirigida per Amparo Fortuny i basada també en aquells fets de 2012. Després d’un descans entre 19:15 i 19:35, que servirà per a comprar (i dedicar) llibres i follets, així com per al café, entrevistes, contactes, etc., tornarem a la Sala d’Actes, i a les 19:35 començarà la projecció d’aquest fantàstic documental. Us esperem.