16 – F. Vaga en tots els ports de l’estat

  • Els sindicats del sector marítim, donen suport majoritàriament la proposta de vaga estatal del servei de Remolc Portuari.
  • Secunden la petició dels treballadors del sector i acorden convocar una aturada de 24 hores en tots els ports de l’estat.
  • El proper 16 de febrer és la data escollida.

Els passats 3 i 4 de desembre, els treballadors de les empreses del Remolc Portuari i Salvament, integrats en la «PLATAFORMA DE TREBALLADORS DE REMOLCADORES PORTUARIS I DE SALVAMENT, I D’EMBARCACIONS DE TRÀNSIT INTERIOR DE PORTS DE L’ESTAT», van acordar convocar una aturada estatal en tots els ports per exigir un canvi d’actitud de les patronals del remolc, administracions i autoritats, que els porti a:

1. Excloure al sector del remolc portuari «de la proposta de REGLAMENT DEL PARLAMENT EUROPEU I DEL CONSELL pel qual es crea un marc sobre l’accés al mercat dels serveis portuaris». Aquest reglament ens porta a una precarització donada la permissibilitat a l’entrada de pavellons de conveniència. Això suposa un cop amb la possibilitat que treballin vaixells de segon registre amb tripulacions en condicions de precarietat, penositat i baixos salaris, per no disposar de tractats en matèria de protecció laboral.
2. Respectar la legislació nacional vigent pel que fa a la jornada laboral, la prevenció i la seguretat.
3. Fomentar de bona fe la negociació col·lectiva, i el compliment i respecte dels convenis col·lectius que afectin el remolc i al tràfic interior.

Els delegats pertanyents a diverses organitzacions sindicals, en representació dels comitès d’empresa del remolc portuari de tot l’estat, van decidir traslladar als seus respectius sindicats que es procedís a donar suport, secundar i convocar una jornada de vaga de 24 en un termini no superior a els 2 mesos. Per aquesta raó i sota aquest mandat, la pràctica totalitat de sindicats del sector es van reunir a Madrid el 14 de gener.
Com a resultat d’aquesta trobada es va acordar, per part de la majoria de les organitzacions presents convocar una Vaga Estatal del Remolc Portuari, que afectaria a tots els ports peninsulars i insulars, tindria una durada de 24 h, i la data per dur-la a terme es assenyala el proper 16 febrer 2015.
A hores d’ara ja poc més d’un mes per al 16-F, les assemblees de treballadors de Barcelona, València, Cartagena, Algesires, Cadis, Las Palmas, Tenerife, Bilbao, i d’altres ports ja han acordat secundar l’aturada, i estem convençuts que en els pròxims dies es sumessin altres més, encara que amb els anomenats ja es deixa evidència de l’important seguiment del conflicte i la serietat d’aquest.

Des de les organitzacions sindicals el promouen en primera instància; CGT, INTERSINDICAL CANÀRIA, LAB, OTEP, SAME i USO.

CCOO, CIG i UGT, presents també a la reunió, van manifestar donar suport a les reivindicacions exposades per la plataforma, però van manifestar haver de consultar prèviament als seus respectius òrgans de decisió, no descartant incorporar en poc temps a la convocatòria de vaga.
Tant des de la Plataforma com des de les organitzacions sindicals, en cas de no ser ateses les seves demandes, no descarten augmentar les mesures de pressió amb noves convocatòries i fins i tot, si cal estendre el conflicte a altres col·lectius marítim-portuaris.

La coordinació internacional amb els treballadors d’aquest sector està en marxa, així com es van a portar des de la plataforma contactes amb representants polítics de la UE.
Fem una crida al sentit comú ia la responsabilitat dels armadors i representants polítics espanyols i europeus, perquè posin fi a aquesta situació.

CGT Mar