Vaga indefinida de la plantilla d’Acciona FS a la factoria Ford d’Almussafes

Els treballadors i treballadores de la contracta de logística i manteniment de la multinacional Ford en la factoria d’Almussafes, Acciona FS, van iniciar diumenge a les 22.00 hores una aturada indefinida per la millora dels seus drets laborals.

Font: Ximo Colomina | @Indarrean  La Directa

El Comitè d’Empresa de la contracta Acciona Facility Services SA va registrar, el passat divendres 22 de juny, la convocatòria d’una vaga indefinida a partir de l’1 de juliol en aquesta proveïdora de serveis de neteja i logística de la factoria Ford d’Almussafes (Ribera Baixa). El 21 de juny es va celebrar una reunió extraordinària entre Acciona FS i la representació sindical de la plantilla –CGT, UGT i CCOO– que va concloure sense cap acord.

Ja s’havia anunciat que es portaria a terme una vaga indefinida en cas que l’empresa rebutgés la proposta transmesa pels sindicats CGT, CCOO i UGT, que consistia en dos mesures: una pujada salarial mitjançant l’aplicació de l’IPC per als anys de vigència del futur acord intern que està en procés de negociació, i un pla d’estabilitat subscrit per Ford Espanya que obligue a qualsevol nova empresa adjudicatària dels serveis que actualment presta Acciona a subrogar l’actual plantilla.

Per part de Ford, es va confirmar que no estaven en disposició d’entregar un acord o document que obligara a la subrogació. En aquest sentit, Acciona va manifestar a la reunió que estava treballant per buscar fórmules que donessin continuïtat a curt i mitjà termini a la relació entre ambdues empreses. De moment, des de la secció sindical de la CGT han considerat insuficient “la garantia d’estabilitat contractual fins al desembre de 2018” i han qualificat de “pèrdua de temps” les respostes d’ambdues empreses al que consideren justes reivindicacions dels treballadors i treballadores.

El problema ve de llarg i des de les organitzacions sindicals fa temps que denuncien la “precarietat imposada per Ford” en subcontractar amb empreses multiserveis cada vegada més barates i sense garantir la deguda subrogació del personal. Concretament, des de la CGT, posen més exemples a banda del ja esmentat, com és el cas d’Acciona Multiservicios, que pateix una considerable diferència salarial respecte a Acciona FS. També assenyalen l’entrada en escena d’empreses low-cost en la factoria Ford d’Almussafes, com per exemple la contracta Modular Logística Valenciana del Grup Ilunion-ONCE, que segons la CGT, “bat rècords de precarietat i de reducció de costos”.

Aquesta última mercantil treballa amb persones amb diversitat funcional, però segons la CGT, destaca per la precarietat i el desemparament en què es troba el seu personal. A més a més, gràcies a polítiques empresarials qualificades de responsabilitat social, reben ingents subvencions públiques. És per aquest motiu que des de la CGT ho consideren una pràctica que evidencia la utilització de fons públics per a incrementar els guanys privats.

Aquesta situació d’increment exponencial de la precarietat en les condicions laborals s’ha traduït, segons els sindicats, en un “sistemàtic mercadeig de mà d’obra” gràcies a l’aplicació d’Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO), l’execució d’acomiadaments improcedents, la contractació per part d’Empreses de Treball Temporal (ETT) i una contínua pressió per a rebaixar salaris i liquidar drets.

El malestar dels treballadors i treballadores es va posar de manifest –una vegada més– en la massiva assemblea celebrada per la plantilla d’Acciona FS el passat mes de maig. Va ser el moment en el qual es va decidir per unanimitat anar a la vaga indefinida abans de l’inici del primer període vacacional acordat, és a dir, abans del 8 de juliol. La vaga indefinida va arrencar ahir, veurem quan i com acaba.