Una marxa a València reclama contra la pobresa energètica i a favor de les pensions

La protesta s’ha celebrat aquesta tarda simultàniament en altres 60 ciutats d’Espanya -unes vuit a la Comunitat Valenciana- sota el lema ‘No més talls de llum. Pensions públiques i dignes ‘. A València, la marxa ha partit de la plaça de Sant Agustí i ha recorregut el centre de la ciutat fins a la seu de la Delegació de Govern al carrer Colón, amb una participació estimada en 3.000 persones segons l’organització.
Entre crits de ‘Ja n’hi ha prou, ni un mort més’, ‘No són morts, són assassinats’, ‘Maten la gent els talls de llum’, ‘Amb un Govern en marxa això no passa’ o ‘Rajoy, guanya la teva pensió ‘i música de tambors, la manifestació ha dirigit la seva reivindicació tant al Govern com a les companyies hidroelèctriques ia les entitats bancàries, sota el clam de’ culpables ‘.
Sobre això, el portaveu de les 29 organitzacions, José Luis González, ha assenyalat a Europa Press que l’objectiu fonamental de la iniciativa és «acabar des de ja» amb els talls de llum a famílies pobres, una situació que ha denunciat que «ve des fa temps «i afecta aproximadament a set milions de llars espanyoles, tots» amb seriosos problemes per pagar el rebut «. «Viuen una situació que no és digna», ha lamentat.

Ja davant de la seu del Govern a València, la marxa ha llegit el comunicat ‘Pel dret a una vida digna’ en què les organitzacions denuncien la «indignitat» que suposa la manca de subministrament o unes pensions insuficients. «És una mostra més de la pobresa més profunda amb la qual els poders econòmics i financers i els seus polítics pretenen sotmetre’ns«, han manifestat.

Davant d’aquesta situació, han exigit a l’Executiu que no sigui «la cara B» d’aquestes companyies «especuladores» i proveeixi a la ciutadania d’uns drets mínims mitjançant un ús i consum de l’energia «responsable».
Per aconseguir-ho, la iniciativa ha proposat sis mesures: la prohibició legal de tots els talls de llum a famílies sense recursos mitjançant la «col·laboració» d’elèctriques i Administració; la «fi dels abusos tarifaris» mitjançant un model «assequible» i regulat pel Govern; la creació d’una «autèntica» tarifa social sufragada per les companyies; la devolució dels 3.500 milions d’euros que «van cobrar indegudament pels costos de transició; una auditoria pública del sistema elèctric per determinar el» preu real «, i una reducció de l’IVA a aquests serveis del 21% al 4% per ser un» servei essencial «. en matèria de pensions, la protesta ha denunciat que» no s’han revaloritzat, són baixes i no estan incloses com cal «en els pressupostos generals de l’Estat (PGE), cosa que deixa als jubilats» desvalguts després de tota una vida de treball «i que» també és conseqüència que els serveis públics estiguin en mans privades «. Per això, els participants han reclamat que siguin» completament públiques «i» dignes «.

La manifestació s’ha celebrat al mateix temps en grans ciutats com Madrid, Lleó, Màlaga, Múrcia, Navarra, Orense, Salamanca, Segòvia, Sevilla, Terol, Toledo, Biscaia i Saragossa, fins a unes 60, totes sota el lema # Apagon21D que la organització ha difós a través de la pàgina web www.nomascortesdeluz.org. En aquesta plataforma, l’organització ha recaptat fins al moment més de 25.400 signatures per instar els ajuntaments a donar suport a la reivindicació.