Transició energètica i evolució social, un document de la Coordinadora de l’auto de la FESIM-CGT

Després de l’anunci per part del Govern espanyol de la fi de la producció i venda d’automòbils amb motors de combustibles fòssils (dièsel, gasolina, gas), la Coordinadora de l’Auto de la FESIM, Federació estatal de la indústria metal·lúrgica de la CGT, fem arribar a la població en general i als qui depenen directa o indirectament de la producció d’automòbils en particular, la nostra anàlisi de la situació i les propostes que des de fa anys venim fent.

QUE LA CRISI LA PAGUIN ELS RICS

Aquesta és la frase amb la qual el moviment 15M resumia una resposta social al frau que va significar la crisi de 2007. De nou, estaríem davant un nou frau. El capitalisme projecta, domina i manipula informacions, dades i solucions a les seves pròpies crisis. La fi de les energies actuals i l’ús d’energies no contaminants és una necessitat de tota la societat i del planeta. Però les multinacionals de l’acutomòbil i altres grups de poder, volen aprofitar una necessitat de totes i tots, per generar una reconversió brutal de la indústria, per la qual ells mantindrien els seus beneficis però milions de treballadors i treballadores perdríem el nostre lloc de treball.

La CGT rebutgem una nova estafa global, NO CAIEM EN LA SEVA POLÍTICA DE LA POR i deixem clar QUE AIXÒ NO TÉ PERQUÈ SUCCEIR.

 Ja el 2007, des d’aquesta Federació vam proposar al Govern, a ANFAC i a totes les multinacionals de l’auto, l’eliminació d’aquest model de motors i la recerca i desenvolupament de motoritzacions basades en energies netes com el sol o l’hidrogen. Sorprèn que en 11 anys no s’hagi parlat del tema i que ara es faci un anunci tan espontani i improvisat, que afecta a un sector industrial d’enormes dimensions.

 L’anunci va acompanyat de les amenaces que les multinacionals de l’auto plantegen, amb una reconversió industrial durant els propers anys. Els empresaris ja no es tallen, amenacen sense pudor, perquè pensen que alguns sindicats i molts/es treballadors/es, accepten que la competitivitat i les tecnologies “comporten aquestes conseqüències”.

 No obstant això, a la CGT pensem que ha arribat el moment de dir prou. La indústria de l’auto ha tingut un creixement exponencial en els últims anys amb beneficis astronòmics per als accionistes de les multinacionals. NO DEIXEM QUE AQUESTA RECONVERSIÓ LA PAGUEM ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES.

 Com a ecologistes, des de la CGT tenim clar que aquesta transformació cap a energies totalment netes, és necessària. Però no anem a acceptar la imposició d’alternatives que responguin a interessos dels mateixos que ens han tingut segrestats pel negoci del petroli, durant dècades.

 No anem a entrar a l’interessat debat sobre si gasolina o dièsel; tots els combustibles fòssils emeten verí que provoquen tant milers de morts anualment, com la malaltia del planeta. La nostra labor se centra a defensar a la classe treballadora contra la intenció de les empreses de justificar una reconversió que, de nou, paguem les treballadores i treballadors.

UN DEBAT PER A L’EVOLUCIÓ SOCIAL

El govern espanyol ha plantejat aquest assumpte per 2040 i 2050, però altres països ho han fet per 2025 o 2030. Per això la transformació per a la transició energètica pot ser més propera del que ens sembla. El recent anunci de General Motors de tancar set plantes al món, és un exemple que les multinacionals ja estan aplicant “la seva solució”.

Hem conegut resolucions d’altres sindicats que arriben a reivindicar reducció de jornada fins a les 32 hores setmanals i contractes relleu. Volem creure que no fan aquestes propostes perquè les eleccions sindicals en nombroses empreses del sector estan molt a la vora; esperem que les defensin ara i també d’ara endavant.

A la CGT tenim clar que la unitat de la classe treballadora és l’únic camí per aconseguir aquests objectius. Però primer hem de lluitar, sobretot en les grans multinacionals, per acabar amb la signatura d’acords de flexibilitat, d’augment de treball i altres mesures que permeten a les empreses reduir les ocupacions cada dia.

La patronal segueix sent “radical”: volen aprofitar el canvi tecnològic per eliminar llocs de treball i augmentar la seva capacitat de benefici. LA RESPOSTA COHERENT DE QUALSEVOL SINDICAT ÉS ACABAR AMB LA COL·LABORACIÓ EN ELS AUGMENTS DE PRODUCTIVITAT I EN LA FLEXIBILITAT. El camí correcte és retirar signatures i renegociar les condicions tan favorables que han aconseguit les empreses en els convenis del metall dels últims anys. Davant un canvi d’aquesta magnitud en la indústria, en els propers anys, és necessària una resposta sindical amb alternatives contundents.

Hem d’assenyalar que en altres països estan avançant, amb la lluita i la pressió i no signant més pèrdues, cap a les setmanes de quatre dies (Nova Zelanda), 28 hores a la setmana (metall d’Alemanya) o jornades anuals per sota de les 1.400 hores.
Està bé que els qui ens titllaven utòpics per reclamar les 30 hores, ara reivindiquin, almenys, les 32 hores setmanals. La CGT, teníem raó. Per això, situem una sèrie de propostes per portar, immediatament, a la negociació col·lectiva i cridem a les plantilles del sector a abandonar el conformisme i arrencar reivindicacions que permetin reduir les conseqüències que s’acosten amb aquests canvis.

Des de CGT fem una crida a la unitat de totes les treballadores i treballadors, amb propostes lògiques, necessàries i possibles. Si totes anem en la mateixa direcció, I LES PLANTILLES REBUTGEM EL “ÉS EL QUE HI HA”, aconseguirem que el que ells defineixen com un perill per als nostres llocs de treball, es converteixin en noves oportunitats i sobretot en beneficis per a la classe treballadora.

CONSTRUÏM L’EVOLUCIÓ SOCIAL

1. REDUCCIÓ DE LA JORNADA LABORAL
En el sector metal·lúrgic d’Alemanya s’ha signat aquest any un acord per reduir la jornada laboral a 28 hores setmanals. Hem de reivindicar i aconseguir les 30 hores setmanals i la reducció en dies anuals de treball. L’objectiu és clar: davant la menor necessitat de mà d’obra que poden comportar els avanços tecnològics, hem de repartir el treball per mantenir l’ocupació.

2. REDUIR RITMES, MILLORAR LA SALUT
No podem permetre que mentre els robots destrueixen ocupació, els qui treballen en llocs manuals emmalalteixin i s’accidentin per sofrir ritmes inhumans: Modificació dels sistemes de mesurament; augmentant coeficients de fatiga, rebaixant objectius de rendiment i eliminant treballs repetitius i, sobretot, els de menys d’un minut.

3. REDUCCIÓ DE L’EDAT DE JUBILACIÓ
Cal impedir que els llocs de treball manuals, l’increment de l’estrès i la pressió psicosocial, ens portin a unes jubilacions sense qualitat de vida. Contra l’ofensiva del capital, més que mai, hem d’aconseguir que els empresaris paguin una jubilació en edats inferiors als 55 anys i els joves entrin amb sous dignes, eliminant les dobles i triples escales salarials.

4. IGUALTAT D’OPORTUNITATS
La transformació de milions de llocs de treball en més digitalitzats, ha de ser amb sistemes i criteris d’igualtat, impedint els endollismes i les manipulacions de les empreses. Per això hem d’exigir criteris d’igualtat per a la formació i l’ocupació de llocs de noves tecnologies.

5. APOSTA SOCIAL PER TECNOLOGIES NETES I SOSTENIBLES
El planeta no pot suportar la hiper-fabricació i la hiper-explotació dels recursos. La CGT apostem per energies totalment netes i processos industrials que no contaminin més el medi ambient. Eliminació de combustibles fòssils, aposta clara per l’energia solar i l’Hidrogen com a fonts d’energia lliures i netes. Democratització i abaratiment de l’energia.

6. ALTRES TEMES SOCIALS
* Eliminació de SUBCONTRACTES I ETTs, eliminant la precarietat i els acords ocults entre empreses, que només perjudiquen a la classe obrera.
* Impost als Robots, especialment a aquells amb els quals es redueixen llocs de treball. Augment d’impostos sobre els beneficis de les empreses.
* Devolució de les ajudes públiques si les empreses realitzen acomiadaments col·lectius o deslocalitzacions.

Una altra societat és possible!

Coordinadora de l’Auto de la FESIM-CGT
https://fesimcgt.wordpress.com/
https://twitter.com/cgtmetal