La retallada d’hores de neteja al complex 9 d’Octubre amenaça 40 llocs de treball

  • CGT i el PSPV denuncien que amb el nou contracte es precaritzen més les condicions de les treballadores

El lloc de treball de la meitat de les 78 treballadores de la neteja que presten el seu servei en el complex administratiu 9 d’Octubre, que concentra bona part de les dependències de la Generalitat, està seriosament amenaçat. El sindicat CGT i el PSPV, a través del seu portaveu de Funció Pública, Rafael Rubio, denuncien que aquestes treballadores, que han de ser assumides per l’empresa o UTE que resulti adjudicatària del nou contracte, segons s’estableix en el plec de condicions, seran les principals perjudicades de la retallada prevista en aquest servei. Les hores de neteja que es contemplen per al primer dels tres anys de durada del contracte són 81.000, però en el segon es redueixen a 57.000 i es deixen 2.500 per a treballs extraordinaris. En el tercer i últim dels exercicis encara s’ajusta més l’horari.

Per al sindicat CGT «això suposarà, a més d’acomiadaments, un enduriment de les condicions de treball del personal, en un col·lectiu enormement precaritzat i en el qual les retribucions actuals d’algunes treballadores se situen en 200 euros mensuals». Tot i que les hores previstes cauen, la qualitat del servei no es veurà minvada en totes les dependències del complex d’oficines. Perquè, com va avançar aquest diari, en el concurs del contracte que es licita per 6,9 milions pels tres anys, s’estableix que la freqüència de neteja serà diària els tres anys només en el cas dels «despatxos ocupats pels consellers» , mentre que a la resta de les dependències aniran baixant la regularitat a partir del segon any. És a dir, un cop passin les eleccions.

Concentracions de protesta

Segons el citat sindicat, «moltes de les empleades treballen a mitja jornada o fins i tot un parell d’hores diàries». «En el cas que totes estiguessin a jornada completa, desapareixerien 11 llocs de treball i si comptem mitges jornades, 22». La plantilla està convocada a una concentració el dilluns amb motiu de l’obertura de pliques. Les mobilitzacions van començar el passat 23 de setembre a la ciutat administrativa 9 d’Octubre.

El parlamentari del grup socialista Rafael Rubio ha presentat diverses preguntes parlamentàries en les que s’interessa pel futur laboral de les treballadores de la neteja, sol·licita còpia completa de l’expedient de contractació, amb els informes previs de totes les conselleries «justificatius de les necessitats concretes del servei i que hagin servit de base per a la fixació de les condicions del plec », apunta Rafael Rubio en una de les preguntes formulades al Consell i presentades per registre de les Corts ahir divendres.

Font Levante EMV