Per a CGT l’acord sobre el SMI contribueix a mantenir la precarietat

Un acord aconseguit per CEOE, Cepyme, Govern i els sindicats CC OO i UGT preveu incrementar el salari mínim fins a 850 euros en 2020, «molt per sota de les necessitats bàsiques de la majoria social«.

CGT considera que l’acord signat aquesta setmana entre CEOE, Cepyme, i Govern per augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) hastta 850 euros mensuals en 14 pagues en els pròxims tres anys «només condueix a mantenir un mercat laboral precari, empobrit i desigual» .

Així s’ha pronunciat després de la signatura de l’acord aquesta setmana, i que preveu que l’SMI es veurà incrementat en 2017 un 4%. L’acord contempla un increment fins als 850 euros mensuals en tres any. Per a CGT, aquesta quantitat se situa per sota de les necessitats bàsiques de la majoria social i creu que el SMI s’hauria de situar al voltant dels 1.100 euros mensuals.

L’acord suposaria la pujada de l’SMI fins als 735 euros en 2018, si bé aquesta pujada està condicionada al fet que es produeixin 450.000 altes a la seguretat social.

A més, CGT creu que el 2017 serà recordat com un un en els que «més drets fonamentals han perdut les classes populars i treballadores». El sindicat es refereix al dret a l’assistència universal per a les persones migrants, una decisió del Tribunal Constitucional «que suposa la ruptura d’un dels acords més importants assolits en la Carta Social Europea».

Aquesta setmana, el TC ha declarat inconstitucional i ha anul·lat el decret de la Generalitat que permetia l’accés universal a la sanitat, el primer que va aprovar el Consell de Ximo Puig quan va arribar a la Generalitat.

També esmenta entre els «regals» del 2017 «la violació del dret fonamental a la vaga amb la negació de la protesta a la plantilla de l’aeroport de Barajas», en referència a la paralització de form acautelar d’un jutjat madrileny de les aturades parcials convocades entre el 21 de gener i el 8 de gener pels treballadors de Prosegur a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

Aquesta decisió «demostra, una vegada més, que els pilars que suposadament han de sostenir aquesta ‘democràcia‘ han servit, i continuen fent-ho, als interessos dels governs i de l’oligarquia econòmica».

Publicat a elsaltodiario