Neix «Apoyo Mutuo», una iniciativa política alternativa a la via institucional

En el matí del 9 de maig s’ha presentat al Teatre Lagrada la iniciativa política «Apoyo Mutuo», una eina d’àmbit estatal que pretén «convertir en actors polítics a les persones que no es veuen representades per la via institucional». Basant-se en l’autoorganització popular, es pretén la construcció d’una democràcia directa de persones lliures i iguals.

El que pretén aquesta iniciativa és treballar des de l’horitzontalitat per construir alternatives al sistema capitalista. «Creiem que per impulsar les nostres idees és necessari acabar amb la dispersió organitzativa que viu el nostre àmbit des de fa molt de temps i, a continuació, actuar conjuntament en base a un programa comú» ha comptat Francisco Salamanca, un dels ponents.

A la presentació han intervingut: l’activista feminista Lorea Remei, l’historiador Francisco Salamanca, representant al moviment estudiantil Luis León, la sociòloga Marta Aranda i el professor José Luis Carretero. Tots ells han fet seu el manifest «Construint un Poble Fort», presentat el passat 19 de febrer.

La iniciativa ‘Construint poble fort’ va néixer fa un any en fòrums a internet, en què militants de col·lectius llibertaris van impulsar un debat al voltant de la forma d’actuar davant la nova situació social i política. En ella tenen cabuda des militants feministes fins a sindicats. En general, «qualsevol persona amb ganes de reflexionar més profundament, per ser capaços de participar i generar un espai de confluència, on generar aquests debats que vagin a l’arrel», explica a activista Lorea Moral, qui ressalta la necessitat de «treure del centre els diners i posar al seu lloc la vida, però no qualsevol vida, sinó una vida que mereixi ser viscuda «. «Un canvi així de radical és difícil que s’aconsegueixi des de la via electoral», conclou.

La iniciativa ‘Construint poble fort’ comparteix militants amb el Procés Embat, un altre projecte enfocat en la coordinació de col·lectius i moviments llibertaris amb origen a Catalunya, segons ha confirmat José Luis Carretero, també participant en el ‘Construint poble fort’. En aquest projecte participen també membres d’altres col·lectius, com Espais llibertaris o Suport Mutu. «És una cosa que batega en el rerefons dels moviments de base, buscar maneres de treballar junts», assenyala Carretero. El següent pas és impulsar grups territorials realitzant presentacions i una trobada estatal a mitjans de juny.

La iniciativa recull així el testimoni del «Manifest Construint Poble Fort» per donar continuïtat al procés reflexiu.

Font: Disopress