Muñoz Póliz, Secretari General de CGT, denuncia l’ofensiva privatitzadora en el ferrocarril

Amb motiu de la celebració, els dies 23 i 24 d’octubre al Puig, del I Congrés Extraordinari del Sector Federal Ferroviari de la Confederació General del Treball, assenyala la necessitat de defensar l’ocupació per garantir el futur del tren com a servei públic.

El fins ara secretari general del SFF-CGT i també secretari general de l’organització a nivell estatal, ha explicat en roda de premsa quina és la situació en què es troba el ferrocarril a Espanya. Un sector estratègic, el del transport ferroviari públic, en procés de privatització accelerada tot i la tendència oposada que es viu a la resta d’Europa. Muñoz Póliz ha anunciat en aquesta cinquena jornada de mobilització conjunta amb la resta de sindicats (aturades parcials de 13 a 15h i de 22h a 24h), que CGT proposarà dilluns que ve més aturades en el mes de novembre i una vaga de 24 hores en el pont de desembre

Al migdia d’avui, ha comparegut en roda de premsa Muñoz Póliz, Secretari General de CGT, al costat de Emilia Moreno, Secretària General de CGT del País Valencià.

Recalcant el moment complicat que es viu en el ferrocarril, Póliz ha explicat la importància de la celebració d’aquest I Congrés Extraordinari del SFF-CGT, trobada que permetrà comptar per al futur «amb un equip potent».

«L’objectiu és lluitar pel futur. I garantir un futur passa per que la plantilla sigui, com fins ara, personal laboral de l’empresa. Aquí hi ha la lluita. Ministeri i empreses volen en canvi contractes, subcontractes, empreses privades … «.

D’aquesta manera, «en els propers anys haurien d’entrar a treballar 10.000 persones a Renfe i altres 10.000 a Adif. Si no, amb el ritme de jubilacions existent (entre 400 i 500 anuals) en el futur es faria impossible desenvolupar la feina, perquè no hi hauria treballadors. Un contrasentit en un país com aquest amb les taxes d’atur actuals «. «Ja ha s’han donat casos», ha assenyalat, «en què l’Operadora s’ha vist obligada a substituir trens per autobusos al no existir personal suficient per donar servei».

Així, sota el lema «Més units, més forts, més CGT», el Congrés que finalitzarà el dissabte 24 d’octubre a migdia, materialitzarà organitzativament les línies d’actuació del sindicat amb la perspectiva de «Creació d’ocupació, ocupació estable i continuïtat de les empreses públiques «.

A més, el secretari general sortint del SFF-CGT ha posat èmfasi que el País Valencià és punta de llança pel que fa al procés de desmantellament cap al qual, de no parar-ho, camina el ferrocarril públic: «És just aquí on es vol posar en marxa el primer operador privat de trens de viatgers. La licitació ja està en marxa «.

En aquest sentit, cal destacar que a Europa es viu un moment invers, ja que ha quedat demostrada la inviabilitat del model que es vol aplicar a Espanya: «Europa ens dóna la raó també a unificar Renfe i Adif. Només cal recordar el que va passar amb l’accident de Santiago on va jugar un paper determinant la manca de coordinació en matèria de seguretat entre Renfe i Adif. No va ser suficient perquè els sistemes de seguretat funcionessin «.

«Si bé fa uns anys, des d’Europa es deia que calia dividir els ferrocarrils entre infraestructures i operadores, la veritat és que avui en dia s’ha fet marxa enrere i ja no s’aposta per aquest model. Tenim exemples com Alemanya, França, Luxemburg o Itàlia «, ha argüit el sindicalista.

Finalment, després d’informar sobre el contingut de les reunions mantingudes amb Ana Pastor a què la ministra es mostrava convençuda que el model correcte era el unificat però s’escudava en l’exigència dels ministeris d’Economia i d’Hisenda, Muñoz Póliz ha reiterat el futur de la lluita al si del sector ferroviari: «Perquè sigui públic, social i motor de l’ocupació. Es juga en els propers anys que així sigui o bé que desapareguem com ha passat en altres empreses privatitzades «.