Milers de persones demanen igualtat real per al col·lectiu LGTB en l’Orgull de València

Milers de persones han eixit aquest dissabte al carrer en el centre de València per a reivindicar la igualtat de fet d’aquest col·lectiu en el Dia de l’Orgull LGTB AMB el lema ‘Lleis per la igualtat real ja’.

La marxa, sota el lema «Lleis per la igualtat real, ja!», Ha estat la més recolzada dels últims anys a nivell social, polític i institucional.
Gran part dels manifestants van acabar la nit a la plaça de Viriato, on Lambda recuperava la Festa de l’Orgull LGTB després d’anys d’impediments per part de l’ajuntament.

«Moment històric». Aquestes paraules van ser de les més repetides ahir pels milers d’assistents a la manifestació de l’Orgull LGTB que va recórrer els principals carrers de la ciutat de València sota el lema «Lleis per la igualtat real, ja!» I que des de fa 15 anys organitza Lambda -Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, i que convoca conjuntament amb els diferents col·lectius LGTB del País Valencià: AMPGYL, CLGS de la Safor, Diversitat Alacant, Samarucs i l’Associació d’Expresos Socials.

I no s’equivocava qui afirmava que la manifestació d’ahir va ser històrica, ja que són molts els punts que han fet d’aquest Orgull LGTB un dels més importants dels que s’han realitzat a València des de 1979. Per primera vegada en la història del moviment associatiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, l’ajuntament de la capital valenciana obria les portes a aquest col·lectiu amb un acte institucional que finalitzava penjant la bandera de l’arc de Sant Martí de la balconada de l’edifici consistorial.

A més, desenes de municipis al voltant del país han penjat també la bandera LGTB en els seus ajuntaments, mostrant així que en els pobles petits o les zones més rurals també s’està vivint una transformació cap al respecte de totes les persones, independentment de l’orientació sexual o identitat de gènere de cadascuna. Gandia, Alzina, la Vall d’Uixó, Torrent, l’Eliana, la Pobla de Llarga, Godella, l’Alcúdia de Crespins, Puçol, Bétera, Xirivella, i una sèrie de pobles i ciutats que han fet que de nord a sud del País Valencià onegi la bandera de la llibertat.

La manifestació de l’Orgull també ha estat històrica perquè mai abans tantes entitats havien participat en la mateixa. A les entitats socials de sempre, com ara Amnistia Internacional, CALCSICOVA i la Coordinadora Feminista, es van sumar les i els Iaioflautes o la Plataforma contra el TTIP, CGT i altres organitzacions.
L’Orgull d’enguany incidia en les múltiples lleis i passos que falten per donar perquè lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals gaudeixin de la igualtat plena. «És evident que lleis com la del Matrimoni Igualitari i la Llei d’Identitat de Gènere han estat grans avenços legals per al nostre col·lectiu», explicava Fani Boronat, coordinadora de Lambda. Però lluny d’estar tot aconseguit amb la consolidació del matrimoni, les persones LGTB segueixen estant discriminades en molts aspectes, ja que a dia d’avui «les parelles de dones i dones soles estan excloses de l’accés de la reproducció assistida, les persones trans estan diagnosticades com malaltes segons els manuals mèdics, el nostre col·lectiu pateix uns índexs altíssims de delictes d’odi i les i els joves lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals continuen vivint veritables drames en els centres escolars per culpa de la LGTBfòbia «.

En acabar la manifestació, els i les assistents es van reunir a la plaça de Viriato, on Lambda recuperava després d’anys la Festa de l’Orgull LGTB.