Mercadona converteix 10.000 metres quadrats d’horta protegida en un pàrquing

  • L’associació Per l’Horta denuncia que els terrenys afectats tenen una protecció de grau 2 d’acord amb el Pla d’Acció Territorial de l’Horta de l’any 2018, norma que els declara sòl no urbanitzable protegit. Per aquest motiu, ha presentat una denúncia contra Mercadona a l’Agència Valenciana de Protecció del Territori i, aquest diumenge, ha convocat una concentració davant les oficines centrals de la distribuïdora a Albalat dels Sorells (l’Horta Nord).

A la vora de la carretera de Sagunt, l’antiga Via Augusta que enllaçava aquestes terres de l’Horta de València amb Roma, i al costat de l’anomenada Via Xurra, antiga via ferroviària de transport de mercaderies que connectava València amb Aragó —ara transformada en via verda i per a vianants—; proliferen les quadrícules de solars a disposició del sector terciari, dels parcs de gossos i d’algun xalet de luxe. Fins no fa gaire temps, eren terrenys agrícoles actius.

Entre els descampats i les noves construccions d’aquesta zona de l’Horta Nord, a València, encara hi resisteixen pedaços de la tradicional Horta de València, que ha anat desapareixent entre la degradació i la reconversió de terrenys.  És el cas de cinc parcel·les agrícoles ubicades a Mahuella i Tauladella –pedania de la ciutat de València–, on Mercadona, l’empresa distribuïdora de productes alimentaris nascuda a l’Horta Nord, ha iniciat un procés de transformació per construir un pàrquing de més de 10.000 m², al terme d’Albalat dels Sorells.

Segons ha denunciat l’associació Per L’Horta, col·lectiu que defensa el valor patrimonial, ambiental i agrícola de l’horta valenciana, aquests terrenys, cultivats fins fa cinc anys, tenen una protecció de grau 2 d’acord amb el Pla d’Acció Territorial de l’Horta de l’any 2018, que les declara “sòl no urbanitzable protegit”.