Manifest: Renovable sí, però no així!!

El sindicat CGT ens hem manifestat en defensa del territori valencià, que és la defensa d’un planeta viu i sostenible. Junt a 90 col·lectius més hem eixit als carrers de València per aturar la construcció de macroplantes fotovoltaiques i per demanar la ubicació racional de les renovables.

Ens trobem en un moment de crisi ecosocial global amb el canvi climàtic ja en marxa, l’esgotament dels recursos fòssils en l’horitzó i la pèrdua de biodiversitat que no para, aquest context ens obliga, de manera inevitable i necessària a un canvi del model i a una transició energètica el més accelerada possible. En eixa transició el desplegament de les infraestructures de fonts d’energia renovable és imprescindible però cal ser conscient que aquestes també tenen les seues limitacions i nous impactes sobre el territori i els essers vius que l’habiten, per tant no és pot defugir, en la transició, d’una bona planificació, de la millora de l’eficiència energètica i la reducció del consum global d’energia. El moment actual i la implantació de fonts renovables ens ofereix una oportunitat històrica per democratitzar l’accés a l’energia i caminar cap a un nou model real i sostenible de transició energètica que també ha de ser ecològica i justa.


El procés d’implantació per a les energies renovables que s’està impulsant actualment és un model centralitzat, basat majoritàriament en els macroprojectes fotovoltaics i eòlics, allunyat de les grans zones urbanes i de consum, que posa una vegada més l’energia en les mans de les grans empreses, necessitant-ne a més grans línies d’evacuació, per connectar directament a la xarxa de transport de Red Eléctrica Española per la venda i distribució a grans distàncies de l’energia produïda, amb un gran impacte sobre els territoris que transita i la inevitable pèrdua d’energia en el transport i la transformació.

Molts dels parcs fotovoltaics estan projectats en sòls d’alt valor agrícola, el concepte xoca frontalment amb els objectius de conservar, millorar i protegir un sector fonamental per a la vida i la sostenibilitat com és l’agricultura, i la sobirania alimentaria, que ja està sotmesa a moltes pressions negatives. Cal preservar i potenciar el ric mosaic agrari valencià i els paisatges ancestrals que hem heretat com a font de sostenibilitat ambiental, social, alimentaria i econòmica de present i de futur, més encara amb els problemes de subministrament i transport que ja patim. En aquest sentit, les instal·lacions renovables de mida xicoteta tenen el potencial d’integrar-se en aquests espais.

Els parcs eòlics es promouen sobretot en la part alta de les muntanyes i serres de l’interior, amb poblacions minvades i en continu procés de despoblació. En conseqüència, multipliquen els impactes paisatgístics, generen greus problemes en la fauna i flora i contribueixen directament a la degradació de terra en tot el procés de construcció. Aquests impactes dificultaran els necessaris processos de repoblació per la pèrdua de qualitat de vida. És fonamental tindre en compte els equilibris territorials i la urgent revitalització del món rural d’interior com a garant de la sostenibilitat econòmica i mediambiental.

Al marge dels grans impactes ambientals, agrícoles, paisatgístics i socioeconòmics, és un contrasentit que aquestes infraestructures s’ubiquen lluny d’on es consumeix la major part de l’energia: les grans ciutats, les indústries i les empreses de serveis, situades majoritàriament a les àrees litorals. És en aquestes zones on hi ha possibilitat d’aprofitar polígons industrials (moltes vegades sobredimensionats) i àrees periurbanes degradades, per instal·lar equipaments energètics en el lloc que es consumeix l’energia, incloent esculleres i ports, urbanitzacions, pèrgoles i sostres d’edificis -públics i privats – i solars sense ús, així com les infraestructures públiques aptes per la seua utilització. 

Si s’afavoreix i es deixa en mans de grans empreses i fons d’inversió la proposta de desenvolupament de les noves instal·lacions d’energies renovables, tal com està passant, és evident que aquestes fugiran del sòl urbà o urbanitzable buscant sòls més barats per maximitzar beneficis. D’aquesta manera es produeix, entre altres, una situació de desavantatge davant dels que pretenguen arrendar o adquirir terres agrícoles per a la seua vocació tradicional, el cultiu; ja que difícilment podran competir amb aquestes empreses.

Urgeix una bona planificació i ordenació territorial des de l’administració autonòmica prèvia a l’aprovació dels macroprojectes presentats amb l’exclusió real de totes les zones protegides per la preservació de la biodiversitat i la sobirania alimentaria, només amb l’autorització en elles de projectes d’autoconsum. S’ha de respectar l’autonomia municipal com a administració local més propera i coneixedora del territori amb la participació pública de la gent que l’habita.

Cal la implicació directa de totes administracions públiques (autonòmica, provincial i local) en la promoció i implantació del model distribuït impulsant les comunitats energètiques locals (CEL) o les comunitats energètiques de renovables (CER), així com en la producció d’energia pública des de la pròpia administració i la posada a la disposició per projectes de renovables de l’espai d’infraestructures públics susceptibles i aptes per a això. Les administracions públiques tenen un repte importantíssim per a desenvolupar el model futur de producció energètica, en mans de les persones, amb la participació pública, que contribuïsquen a la democratització de l’energia i el consum de proximitat potenciant la implicació social i generant sobirania energètica.

Per tot això, les organitzacions i grups del territori valencià sotasignats demanem:

  • La paralització urgent i necessària del model plantejat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (amb infraestructures com la MAT i les macroplantes fotovoltaiques) i pels Decrets Llei 14/2020 i 1/2022 del Govern Valencià, que també els permet, fins que es prioritze, mitjançant una planificació real i legislació concreta, una transició energètica basada en l’estalvi, el respecte als ecosistemes, zones protegides i els territoris d’interior, en l’eficiència energètica, les comunitats energètiques locals i de renovables (CEL i CER) i l’autoconsum, rebutjant el model proposat de renovables a gran escala que incentiva la bombolla especulativa, el desviament de fons europeus, sense planificació territorial, sense participació ciutadana, amb la destrucció de la socieconimia local i dels paisatges, i majoritàriament en mans de grans empreses i fons d’inversió, i allunyat d’on es demana la major part de l’energia consumida.
  • Una legislació concreta i clara sobre les Comunitats Energètiques que les prioritze i suprimisca les limitacions i traves (distància, potència o la connexió de les iniciatives a la xarxa) i que dificulten el desenvolupament del model distribuït, proper als llocs de consum i de demanda, sobre sòls antropitzats o escala menuda, que evita enormes línies elèctriques, amb l’estalvi directe en les factures i que posa la producció d’energia en mans de les persones, generant resiliència futura i minimitzant els impactes soci-ambientals. Una oportunitat històrica que ens brinden les renovables i que no podem desaprofitar.
  • Posada en marxa d’iniciatives de producció pública d’energia per a la cobertura de persones vulnerables i control del preu. Implicació directa de les administracions en la promoció i desenvolupament de Comunitats Energètiques en tots els municipis. I posada a la disposició d’infraestructura pública apta per a la instal·lació d’energies renovables.
  • Impulsar com a mesura de reducció del consum energètic entre altres la reconversió del sistema agroalimentari cap a l’agroecologia, l’agricultura familiar de proximitat i el sector primari agroecològic com a mesura cap a una economia circular, promovent el transvasament de recursos públics i normativa necessària cap a la sobirania alimentària i resiliència productiva agrícola valorant els serveis ecosistèmics i la contribució a la resiliència alimentària.
  • Una vegada regulat i desenvolupat el model distribuït i de producció pública d’energia, de reducció del consum i d’eficiència energètica i detectades les necessitats reals, si es donen, de més producció amb plantes de renovables de més grans , es deuria planificar de manera ordenada, justa i equitativa la seua implantació, sempre respectant les persones, la biodiversitat i els territoris.

Coordinadora per la Ubicació Racional de les Energies Renovables

Les 84 entitats que participaran en la manifestació són:

1. Ecologistes en Acció València
2. Confederación General del Trabajo (CGT)
3. Intersindical Valenciana
4. Memòria Democràctica del País València
5. Plataforma para el Estudio y Conservación de la Sierra de Chiva
6. La Ribera en Bici Ecologistes en Acció
7. Ecologistas en Acción de la Manchuela
8. Youth Climate Save
9. Associacio Nostra Terra. Les Coves de Vinromà
10. ARBA Alto Palancia
11. Plataforma contra la Fotovoltaica Calderona
12. Defiende Tu Pueblo
13. Alcublas Rural
14. Junts Per la Terra. La Vall d’Alba
15. Per un Cabanes Viu
16. Defensem Les Nostres Arrels
17. Salvem el Realenc
18. AAVV Santa Ana de Elche
19. La Terra Casa Nostra. Vilafames
20. Plataforma del País Valencià per un Tren Públic, Social i Sostenible que vertebre el territori i refrede el planeta
21. Salvem el Camp d’Elx
22. Coordinadora Obrera Sindical (COS)
23. ⁠Plataforma Aire Limpio La Hoya de Buñol-Chiva
24. Aliança per l’Emergència Climàtica València
25. EALS la Serranía
26. Plataforma Ciudadana Pueblo Vivo de Villar del Arzobispo
27. Plataforma Salvemos Farrajón
28. Acció Ecologista – Agró
29. Stop Plan Solar Vinalopó
30. GAMM (grup d’acció mediambiental d’Alfarb, Catadau i Llombai)
31. ANAV (Asociación Naturalista de Ayora y La Valle)
32. Endavant – OSAN
33. Xúquer Viu
34. Associació Territori Suma
35. Coordinadora No a la MAT Camp de Turia/Alt Palancia
36. PLAAT Plataforma Alborache – Turís
37. Unió Llauradora i Ramadera
38. La Canal Verde
39. STOP Macrorrenovables i MAT Almansa-Montesa (la Costera)
40. Alerta Solidària
41. SEPC
42. Olocau Viu
43. Stop Macrogranjas
44. Plataforma Sol Sostenible Monovar
45. No a la MAT Comarques Nord CS
46. Rebombori Batucada / Alcublart
47. En Defensa del Paisaje. Pedralba
48. Serranía es Futuro. Pedralba
49. La Asociación de Vecinos de Salinas, Alicante
50. Asociación El Cantal, Altura
51.Associació Renovables i Sostenibles Alcalà –  Alcossebre
52. Salvemos Godelleta
53. Plataforma per la defensa del territori del Camp de Morvedre.
54. SeF Villar del Arzobispo
55. SeF Higueruelas
56. Amigos de Sierra Escalona.
57. Asociación Amigos Humedales del Sur de Alicante.
58. ⁠STOP MOLINOS Utiel-Requena
59. ASSOCIACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT RURAL DEL CAMP D’ELX
60. Movimiento Ciudadano Teruel Existe
61. Asociación de reforestación Oriwa de Bejís
62. ⁠Plataforma de Siete Aguas
63.Natura i Gent de Castalla
64. Salvem Foncalent
65. Les Pedrisses pel patrimoni i la biodiversitat
66. Asociación permacultura Antifragil
67. Batukada Maratukada
68.- Ecologistas en Acción Heliaca
69- Asociación cultural Las Alcublas
70 – ARRAN – Organització juvenil
71.- Plataforma a favor de los paisajes de Teruel
72.- Salvem la Renegà
73.- Amigos del Mas de la Mateba
74.- Valencia Animal Save
75.- Alfafar Antitaurina
76.- FEUMVE (Familias por un menú Vegano en las escuelas)
77.- Godella en Lluita
78.- Amigues de la Terra Valencia
79- Asociación por la defensa de los montes de la Concordia
80- Rentonar, Natura i Patrimoni (La Torre de les Maçanes)
81- Coordinadora d’ Estudis Eòlics del Comtat
82.-Margalló ecologistes en acció d’Elx
83. Per L’horta La Safor
84.Asociacion Salvatierra EeA VILLENA