L’ONCE, un deu en precarietat?

Venedors denuncien les seves condicions laborals i els objectius de venda, que doblen les xifres estipulades en el seu conveni col·lectiu. La direcció de l’organització de cecs assegura que el 95% de la seva ocupació és indefinit.

«Porto tres mesos i l’experiència està sent positiva, tot i que tenim uns objectius de venda setmanals i poques vegades els podem complir». És Roberto, un venedor del cupó de l’ONCE que, embotit en el seu abric, fa guàrdia en un cèntric cantonada de Madrid amb el seu maletí de bitllets, a uns escassos 100 metres d’un altre company.

No ha estat fàcil arribar-hi; abans, mitja dotzena de venedors, temorosos, han preferit no parlar amb la premsa sense donar cap raó que ho justifiqués, fins a trobar qui revela la causa: «Tu has parlat amb l’ONCE? Tens autorització per poder anar preguntant als venedors? Doncs si no tens autorització no parlo, que em pot veure un inspector «. A la pregunta de què podria succeir llavors, dubte a respondre i, després d’insistir, confessa «ja que em sanciona».

Roberto, que com la resta dels venedors participants en aquest reportatge prefereixen donar només el seu nom de pila, parla d’uns objectius de venda de 2.100 euros a la setmana i, «si no els complim quan arribem a l’any, al carrer», explica. Una xifra que pràcticament dobla l’estipulada en el Conveni Col·lectiu, que determina una venda diària de 210 euros, és a dir, 1.050 euros setmanals (700 cupons de sorteig ordinari). Així ho aclareix Adolfo, venedor del cupó a València i membre de la secció sindical de CGT, que explica que «l’ONCE t’indica el teu punt de venda, l’horari i els productes que has de vendre per assolir aquests mínims de venda».

Escribe texto o la dirección de un sitio web, o bien, traduce un documento.
Patricio Presons, director general adjunt de Joc de l’ONCE, encara que prefereix no citar el mínim de vendes «perquè acabem d’arrencar l’any i ho estem definint», sí que confirma que, «com qualsevol altra empresa a Espanya, l’ONCE té fixats uns mínims de productivitat i si de forma objectiva és el treballador el que no arriba al mínim, s’aplica el Conveni Col·lectiu «. Les sancions, explica Adolfo, «van des de dies, setmanes o un mes suspès de feina i sou, a un canvi de localitat on vens o, fins i tot, l’acomiadament».

El director general adjunt de Joc no nega aquest extrem, tot i que sí matisa que prèviament «es veuen les causes del perquè d’aquesta baixada de vendes, si és per la zona d’influència, perquè, per exemple, s’ha tancat el supermercat de davant i es perden tots aquests potencials clients, etc. «.

Treballar set dies a la setmana

Adolfo de CGT denuncia «com l’ONCE ha aprofitat un 300% la reforma laboral que va aprovar el Govern del Partit Popular, amb contractes escombraries de mitja jornada per 350 euros al mes o contractes de tres anys durant els quals els venedors cobren un 30% menys del salari que cobrem els altres «.

Des de la Organització, Patricio Presons nega tal extrem, assegurant que, «encara que no tinc la xifra exacta, de mitja jornada o de jornada reduïda tenim molt, però que molt pocs, estic absolutament convençut». El directiu afirma que «l’ocupació de l’ONCE sempre és estable i de qualitat i, de fet, el 95% de la gent que comença amb l’ONCE acaba amb contracte indefinit».

Corroborant a Presons, es troba Juan Antonio, venedor que complirà 28 anys amb el cupó a peu de carrer: «començo a dos quarts, fins a les nou del vespre, parant una hora i mitja per dinar». Juan Antonio està content, és invident i, per tant, a més de treballador és afiliat a l’ONCE, pel que té dret a ser venedor. «Jo en ser afiliat, amb contracte indefinit, no m’exigeixen tant com als que han entrat nous». Si és el cas, Juan Antonio fixa el mínim de venda que li demanen «a 142 euros diaris, ia partir d’aquí som rendibles a l’ONCE i vam guanyar comissions».

No obstant això, Adolfo compte que els que no tenen aquestes condicions, que «han d’acceptar contractes escombraries, o no tenen prou hores per complir amb el mínim o necessiten guanyar més comissions, acaben per treballar en vacances, dies de descans o festius». L’ONCE atribueix aquests casos exclusivament irregularitats dels treballadors i no de la direcció, però Adolfo assegura que «l’ONCE posa els mitjans, els cupons i els TPV (Terminal Punt de Venda) perquè es treballin set dies a la setmana».

Diverses inspeccions de treball així ho han posat de manifest i del que presumeix Presons, «aquest TPV, que és el sistema de venda electrònica més modern del món i el tenim aquí a Espanya», s’ha convertit en la clau per a les denúncies. Un recent informe d’Inspecció de Treball de desembre de l’any passat revela que l’ONCE transgredeix «les normes i límits legals pactats en matèria de vacances dels treballadors agents venedors examinats, que han continuat treballant com així es reflecteix en els registres d’activitat dels seus Terminals Punt de Venda i en conseqüència, substitueixen part del període de vacances per la compensació econòmica que els reporten salarialment les comissions per vendes de productes de l’empresa «.

Des de CGT lamenten que les denúncies per aquest tipus d’irregularitats només s’estiguin produint a València, Alacant, Madrid i Catalunya, que és on el sindicat té representació. A la resta de províncies, Adolfo compte que el sindicat majoritari és UTO-UGT, «que funciona com un sindicat groc», és a dir, controlat i dirigit pels interessos dels ocupadors. «Quan vas a signar el contracte», explica el sindicalista, «per defecte ja ve l’afiliació a UTO-UGT i et deixen clar que si no firmes, tard o d’hora tindràs problemes». Sobre això, el directiu de l’ONCE es limita a apuntar que «sí, ho de groc si li ho puc assegurar, però el groc de la il·lusió de l’ONCE».
Competència deslleial

Des de la seva cantonada, Roberto lamenta el dia fluix en vendes que està tenint i es queixa de la competència que li suposen els bars, quioscos de premsa, estancs, etc. que també venen el cupó. Són els anomenats «canals complementaris» amb els que l’ONCE ha anat incrementant els punts de venda i que, si bé incrementen la xifra global de cupons, fan encara més difícil complir amb els mínims de venda per als venedors.

Des de la ONCE, el seu director general adjunt de Joc assegura que, «gràcies a que tenim un conveni col·lectiu tan garantista, no és possible que un canal complementari perjudiqui a un canal tradicional i, si es comprovés que passa, s’eliminaria». La realitat, però, no sembla ser sempre així i, per exemple en el cas de la venda en bars, el mateix Presons, alhora que nega que es produeixin conflictes, precisa que «si posem a un venedor i el bar del banda ja tenia cupons o productes de joc d’un altre venedor, se sol respectar perquè això ja hi era implantant anteriorment «.

Javier és un jove de 34 anys que, arrencada la trentena, va perdre pràcticament el 100% de la visió per una lesió ocular. Recorda com «a la zona d’influència que em van col·locar no aconseguia arribar al mínim i, a sobre, el bar de davant em treia vendes que anaven a parar a un altre venedor que ni tan sols era de la zona». Espantat per l’ombra de les sancions, va decidir deixar cupons al bar d’un amic seu, en un altre barri.

No va trigar a rebre la trucada d’un inspector, o «gestor comercial» com prefereixen anomenar des de la direcció d’ONCE, «amenaçant-me que o retirava els cupons o me’ls anul·laven amb el sistema telemàtic perquè li feia la competència a un venedor més antic «, cosa que finalment va succeir tot i que, com afirmava Presons,» l’ONCE no sol intervenir a l’hora de proposar un bar o restaurant, perquè van sorgint a poc a poc amb total naturalitat «.

Menys cecs venent

«Quan vaig anar el primer dia a l’entrevista de selecció de l’ONCE em va sorprendre que el primer que preguntessin és qui tenia carnet de conduir i vehicle propi», relata Javier.

La veritat és que dels prop de 20.000 venedors del cupó que hi ha a Espanya, un 55% ja no és invident. A partir de tenir un 33% de discapacitat ja és possible convertir-se en venedor del cupó, encara que des de l’Organització no necessiten els percentatges d’aquest tipus d’empleats. El director general adjunt de Joc de l’Organització no amaga que «estem molt contents amb això perquè cada vegada més l’ONCE és sinònim de solidaritat en conjunt». Presons admet que «és possible que una persona que no és cega vengui més cupons, però no es tracta d’escollir entre discapacitat cec o no cec, el que fem és ajustar el punt de venda a la mobilitat ia les capacitats de cadascú».

Adolfo, en canvi, afirma que «precisament el que més interessa ara mateix a l’ONCE són treballadors el més sans possible», fins al punt d’assegurar que «cal arribar a les entrevistes dient que no et fa mal res, perquè no creen que estaràs molt de baixa «. Roberto, per la seva banda, indica que tenir vehicle propi és una sort perquè així no matines tant i, a més, resulta més fàcil portar tot a casa «. I és que tant el TPV, com el maletí amb tots els cupons com «el carro o el paraigua de dos metres i mig que m’he hagut de comprar jo, t’ho has de caminar portant i portant tots els dies, perquè no tenim on deixar-ho «.

Mentrestant, el director general adjunt de Joc de l’ONCE, explica orgullós com «entre 2008 i 2014 generem 41.000 nous llocs de treball estables», una xifra positiva que compta, a més, amb l’avantatge que l’ONCE està exempta del pagament de la Seguretat Social dels seus treballadors. Sobre això, Presons nega que sigui «un tracte de favor» i, de fet, precisa que «és injust i és per preguntar-se per què no se’ns aplica també, com a la resta dels centres especials d’ocupació, les bonificacions del 50% del SMI (Salari Mínim Interprofessional)».

Font publico.es