L´Estat Espanyol arriba al màxim de persones que són pobres i en risc d´exclusió social:12.866.431 persones

La taxa AROPE suma a les persones amb renda per sota de 8.100 euros/any, les que tenen baixa qualitat d´ocupació i problemes de consum bàsics.
La taxa va augmentar una dècima el 2013 fins el 27,3% de la població.
L´increment es va produit per l´augment dels precaris, el nombre de treballadors empobrits, i als que que pateixen privació material severa.
Una de cada deu persones a l´Estat espanyol s´endarrereix en el pagament dels seus rebuts bàsics.

La Unió Europea compta amb el seu propi termòmetre de la pobresa, l´indicador AROPE, per a poder mesurar el nivell de renda de les famílies, però també les possibilitats de consum i el nivell d´ocupació de la població del continent.

Aquest mesurador detecta quin percentatge de la població en un Estat està en situació de pobresa i en risc d´exclusió social. La darrera vegada que es va prendre la temperatura a Espanya, que fou el 2013, el termòmetre AROPE va marcar de nou quotes màximes de pobresa: del 27,3%, o el que equival a 12.866.431 persones a l´estat espanyol pobres i en risc d´exclusió social.

La Xarxa Europea Contra la Pobresa (AEPN) acaba de presentar aquest dimarts l´últim informe sobre Espanya que revela un creixement de més d´un milió de pobres entre els anys 2009 i 2013 (1.320.216 exactament), però que dibuixa un gràfic en el que sembla que el creixement de la pobresa i la exclusió poden estar arribant a la seva fi.

A la Xarxa expliquen que des de 2011 es venen frenant l´augment de les taxes de pobresa —en el darrer any es va incrementar en tan sols una dècima— encara asseguren que aquest gre a l´increment de la pobresa no es deu a una millora de les condicions de vida, sinó a un empobriment general de la població. Renda, treball i consum han tingut en el darrer any comportaments diferenciats.

La taxa de pobresa, que medeix la renda exclusivament, s´ha vist reduïda en quatre dècimes (de 20,8 a 20,4), fins a nivells de 2009, al baixar al replà d´ingressos que defineix la pobresa fins als 8.100 euros anuals. Mirant exclusivament la renda a l´Estat Espanyol hi hauria 9.614.476 persones vivint per sota del replà de la pobresa. Els experts han comprovat que la caiguda en la taxa de pobresa mesurada per la renda el 2013 no ha estat suficient com per reduir el percentatge total de persones en risc d´exclusió social. En bona mesura això es deu a la mala qualitat de l´ocupació, la circumstància que més està fent incrementar la pobresa a l´Estat Espanyol i un factor que ha doblat la seva incidència en els últims 5 anys fins arribar al 15,7% de la població.

Impagament de rebuts
Un dels indicadors que més ha empitjorat durant la crisi és el percentatge de espanyols que no pot fer front a temps als seus rebuts mensuals. L´informe destaca que a l´any 2013 un 11,7% de treballadors viuen en situació de pobresa a Espanya. «El que ve a demostrar, un cop més, que no qualsevol treball protegeix de la pobresa», indiquen en el seu informe. La qualitat del treball està relacionat directament amb el tipus de jornada, expliquen, i amb l´evolució creixent del percentatge d´ocupats amb jornada parcial que, per l´últim quatrimestre de 2013, va arribar al 16,1% .

En quan al consum, el termòmetre d´Eurostat medeix l´anomenada «privació material severa». Això inclou la possibilitat que tenen els ciutadans d´afrontar la compra de bens i serveis bàsics, com alimentació, o l´abonament dels rebuts de la llar, lum, gas o hipoteca.

En aquest sentit, un dels indicadors que més ha empitjorat durant la crisiés el percentatge d´espanyols que no pot fer front a temps als seus rebuts mensuals. Si a l´any 2007 eren el 6,6%, al 2013 era ja el 11%. Això suposa que més d´un de cada deu espanyols es va endarrerir en el pagament dels seus rebuts de llum, gas, lloguer o hipoteca per falta de mitjans per fer front les factures. A més, també és destacable l´augment del percentatge d´espanyols que no són capaços de fer front a despeses «imprevistes», que ha passat en cinc anys del 30% al 42%, o el número d´aquells que diuen que no poden anar una setmana de vacances a l´any, ja quasei la meitat de la població (48%).

La xarxa europea també recalca en el seu últim informe que encara 2,8 milions d´espanyols viuen amb menys de 339 euros al mes, en situació de «pobresa severa». Per Comunitats Autònomes, l´informe destaca que aquesta població està desigualment repartida. Mentres a Navarra són el 1,2% dels habitants, en zones como Castella La Manxa arriben al 10,5% de la població.

http://www.20minutos.es/noticia/2372405/0/arope/pobreza-exclusion-social/eapn/#xtor=AD-15&xts=467263

Més informació:

 Xarxa Europea Contra la Pobresa (EAPN)

Dossier de la pobresa a l´estat espanyol 2014. xarxa europea contra la pobresa i l´exclusió social from CGT Catalunya