L’Audiència Nacional fixa el judici de l’ERO de RTVV per l’11 de gener

El tribunal haurà de decidir si declara nuls els acomiadaments de l’antic ens arran de la demanda de CGT.

La incertesa judicial que envolta el procés de reobertura de la nova RTVV sembla que deixarà d’existir en pocs mesos. Almenys en part. L’Audiència Nacional ja ha fixat data per al judici sobre la demanda col·lectiva del sindicat CGT contra l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) d’extinció de tots els contractes de la plantilla de l’anterior radiotelevisió. Serà el proper 11 de gener a les 9.00 hores, segons ha pogut confirmar ABC.

En mans d’aquest tribunal es troba el futur del nou ens després que el Constitucional acabés desestimant el recurs presentat per més de cinquanta diputats socialistes al febrer de 2014 contra la llei de supressió de RTVV. L’Audiència Nacional va decidir suspendre temporalment el judici per esperar-se a aquest pronunciament, amb el que ara té via lliure. Seria, per tant, a finals de gener o principis de febrer quan podria conèixer-se la sentència.

CGT va ser l’únic sindicat que va votar en contra de l’acord assolit amb l’empresa sobre l’ERO d’extinció de tots els contractes de la plantilla i va presentar una demanda col·lectiva que ara ha de resoldre. Si el tribunal ho acceptés i declarés nuls els acomiadaments, suposaria readmetre els 1.600 treballadors i abonar els salaris de tramitació, amb dramàtiques conseqüències per al procés de reobertura i un gran cost per a la Generalitat de més de 100 milions d’euros.

A més, també hi ha la possibilitat que acabessin interposant denúncies d’aquells que consideren que entre l’antic ens i el que es posarà en marxa hi ha hagut una «successió d’empreses».

Una altra de les principals amenaces que planeja ara sobre tot aquest procés és el recurs d’inconstitucionalitat sobre la llei de posada en marxa de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) que podria presentar el Govern per «vulneració del principi d’igualtat en la contractació de personal ».

L’Executiu mostra les seves discrepàncies sobre diversos articles de la normativa: el 42 -relatiu a clàusules socials i mediambientals en la contractació-, el 46 -sobre règim de personal- i la disposició transitòria novena -que estableix que en les contractacions temporals es valorarà com mèrit diferenciat haver treballat a l’antiga RTVV, l’antiguitat i que s’hagués accedit al lloc mitjançant procés selectiu-. Tot i així, el Consell de Ximo Puig s’ha mostrat disposat a eliminar aquesta disposició transitòria per tal d’evitar el recurs i poder reobrir a qualsevol preu.

Veure notícia en castellà a ABC