Home / Acció Social / Lambda i FELGTB se sumen a la Setmana Europa de la Prova del VIH

Lambda i FELGTB se sumen a la Setmana Europa de la Prova del VIH

Més de la meitat de les persones amb VIH a Europa reben un diagnòstic tardà, la qual cosa augmenta el seu risc de mortalitat

Lambda com a membre de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals, FELGTB, se suma a la celebració de la Setmana Europea de la Prova del VIH que del 21 al 28 pretén recordar la importància de conèixer el propi estat serològic.

Almenys 1 de cada 3 persones dels 2,3 milions que viuen a Europa amb el VIH no és conscient de ser VIH positiu, i d’aquí sorgeix la iniciativa de promoure a nivell continental una Setmana Europea de la Prova del VIH que animi a més persones a fer-se la prova i fonamentalment garantir que cada vegada més persones a Europa siguin conscients de la seva situació referent al VIH.

Un diagnòstic primerenc fa més probable una bona resposta al tractament i una vida llarga i saludable, i redueix la probabilitat de transmissió a terceres persones. No obstant això, fins a un 50% de les persones amb VIH són diagnosticades tardanament (48% a Espanya). El diagnòstic tardà augmenta amb l’edat, ja que a Espanya la xifra augmenta del 31% entre els joves de 15 a 19 anys, al 66% entre els majors de 49.

A nivell europeu, cal abordar les qüestions socials, polítiques o legals que dificulten les polítiques de diagnòstic precoç i implementar criteris de qualitat per oferir aquests tests de forma gratuïta, confidencial i voluntària, així com reduir l’estigma associat al VIH que fa que moltes persones evitin les proves.

A Europa Occidental la majoria de les noves transmissions del VIH es produeixen en el context d’una relació sexual entre dos homes (39%) el que fa més important encara que els col·lectius LGTB s’impliquin en la promoció de la prova del VIH.

“Hi ha gent a qui li fa por parlar de VIH, plantejar-se si la possibilitat de tenir-lo o que socialment se li relacioni amb ell, un estigma que moltes vegades pren forma d’homofòbia, i suposa una dificultat per a l’accés a la prova. La responsabilitat de la societat civil, les administracions públiques i els organismes internacionals és empènyer juntes contra els prejudicis sobre el VIH fonamentalment per una qüestió de justícia i drets humans, però també de salut pública “, ha destacat Mar Ortega, coordinadora general de Lambda