La CGT denunciarà a Inspecció de Treball les pensions vitalícies dels policies del cas 4F

  • Demà al matí registraran la petició a les oficines d’Inspecció de Treball de la Travessera de Gràcia i a les dependències de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM)
 Villullas, Lanza i Mariana Huidobro durant la roda de premsa Enric Català

Villullas, Lanza i Mariana Huidobro durant la roda de premsa

El sindicat CGT mostra la seva disconformitat amb la concessió de la incapacitat permanent als guàrdies urbans Víctor Bayona i Bakari Samyang, condemnats per greus tortures al ciutadà Yuri Sarran Jardine, natural de Trinitat i Tobago. Aquests policies, a més, van ser la peça clau testifical del judici que va portar a la presó Rodrigo Lanza, Patricia Heras, Juan Pintos i Àlex Cisternas. Des de la secretaria permanent del sindicat han emès una nota de premsa aquesta tarda on convoquen demà a les portes de la seu d’Inspecció de Treball per formalitzar l’entrada a registre de l’escrit on demanen “la revocació d’unes concessions arbitràries, simultànies i que coincideixen en el temps amb l’entrada a presó dels torturadors”. A més consideren que aquestes pensions vitalícies són “una pràctica immoral sobre comportaments aberrants que busquen només garantir la fidelitat dels cossos policials al poder polític, enviant un missatge molt perillós, doncs no importa el que facis rebràs l’ajuda adient”. Cal recordar que Samyang estaria cobrant uns 1.600 euros mensuals i Bayona uns 1.800 des de la tardor de l’any 2013. De fet, Bayona va fer un viatge d’oci al Japó per caçar tonyines poc després de rebre la primera nòmina d’aquest sou vitalici.

Un metge especialista en medicina del treball consultat per la Directa explica que la declaració d’invalidesa d’ambdós policies té tota l’aparença de ser per raons psíquiques, però que aleshores la pregunta és òbvia “quan eren dins del cos de la Guàrdia Urbana i van detenir les persones inculpades al cas 4F estaven bé de salut? Quan van declarar al judici també?”. L’elevat valor de la pensió que estarien cobrant per part de l’Institut Nacional de la Seguretat Social fa pensar que es tractaria d’una incapacitat absoluta, únic escenari que contempla el 100% de la base reguladora. De totes maneres, aquest facultatiu recorda que degut “als nombrosos abusos”, en el cas de les incapacitats absolutes, l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques ha formalitzat uns protocols de revisió, per poder constatar si uns anys després la suposada malaltia psíquica es manté o s’han curat.

Abans de rebre la incapacitació tots dos policies havien impulsat una campanya fallida a la xarxa per demanar el seu indult. Només a la xarxa van recollir 2.500 signatures, el 50% de les necessàries, i finalment el govern espanyol va denegar la petició. Samyang i Bayona van ingressar a la presó de Quatre Camins el passat 8 de gener.

22/01/2015 Font Directa

Cgt catalunya denuncia a inspecció de treball la concessió incapacitat permanent a guàrdies urbans condemanats per tortures