La CGT denuncia l’abús salvatge i continuat d’ERO, ERTO i tancaments d’empreses solvents assentades en el País Valencià

Bosal, Baux, NSG GROUP Sagunt, (Pilkington), Ferrodisa, ArcelorMittal, Tumesa, Prosidmed, Forflesa i moltes altres, acollint-se a la llei, fan un abús extraordinari; unes per tancar després de desmantellar el negoci i unes altres, amb l’argument d’un possible tancament, han convertit en deficitaris els seus comptes i així poden justificar la precarietat laboral que apliquen.

Assistim al desmantellament del sector siderometal·lúrgic, empreses importants arrelades tradicionalment en la comarca de Port de Sagunt (Camp de Morvedre) i Sogorb (Alt Palància). Ignorant en aquest moment quina és la gestió de la Generalitat Valenciana per a evitar semblant desastre.

Les empreses esmentades són multinacionals o estan vinculades a grans companyies, i fins i tot, algunes d’elles, formen part d’un holding, totes pertanyents a un sector avui en estat pur de desmantellament. Tenen un volum considerable de treballadors i treballadors, així que no estem parlant de xicotetes subcontractes que necessiten sobreviure.

Aquestes empreses, per a justificar els ERO, ERTO, acomiadaments, i fins i tot els mateixos tancaments, s’emparen en la falta de liquiditat, encara que la pràctica demostre que ho han provocat portant-se fóra la part del negoci més rendible, o estiguen desmantellant l’empresa, o s’estiguen portant a altres països la tecnologia més avançada i deixant la maquinària més vella, les peces que ja no tenen recanvi. Tot açò, per lògica, fa insostenible la viabilitat de qualsevol empresa.

Aquests fraudulents ardits patronals (amb la intenció de donar major rendibilitat al negoci, encara que fora d’aquest país) es mouen dins de la legalitat i aquesta legalitat els permet: congelació salarial indefinida; acomiadament de personal estable; nova contractació de plantilla temporal, amb salaris inferiors de fins al 50% menys que els fixos; condicions laborals molt precàries, inassumibles, sense dret a baixes laborals, o amb jornades maratonianes, no considerades com a hores extres, que no són remunerades. I qui no accepte treballar en aquestes condicions és acomiadat, açò sí, tot dins de la legalitat que li permet la reforma laboral.

La CGT ve denunciant aquestes pràctiques amb les eines que disposem i en els diferents estaments judicials, però, encara que és de justícia, no sempre es guanyen, ja que la reforma laboral ha permès arribar a aquestes nefastes conseqüències. A més, la seua aplicació no ha servit per a “salvar” a les empreses, sinó per a què les grans corporacions obtinguen majors beneficis a costa de la degradació i la pèrdua de l’ocupació.

Aquesta organització sindical vol denunciar i posar de manifest la tàctica que es ve desenvolupant en els últims anys per la majoria de les empreses solvents, amb l’excusa de la crisi, o sense ella. És inacceptable que en un país desenvolupat i democràtic es permeta desmantellar tot un sector font de riquesa d’una comarca i que, a més, es produïsquen casos d’abusos patronals que estan posant de manifest un autèntic tràfic de treballadors i treballadores, en una denigració tal, que situen aquests actes a l’altura de la tracta d’éssers humans.

Li exigim a la Generalitat que treballe per a defensar aquest sector.

Secretaria Comunicació CGT-PV