Galeria: Vaga ensenyament a València

  • Des de la Confederació General del Treball (CGT) – sindicat que forma part de la plataforma – assenyala que són moltes les raons per mobilitzar-se en un sector que en l’àmbit públic cada volta està més precaritzat.
  • 23 de maig de 2024: Milers de persones omplen els piquets de la vaga educativa.

En un context en el que les noves polítiques del Partit Popular i VOX, entre les que destaquen la “llei de llibertat educativa” i la “llei de concòrdia”, “és precís – com apunten des de CGT Ensenyament – continuar lluitant, perquè cada volta n’hi ha més raons per a fer-ho”. Entre elles assenyalen el reforçament de la religió catòlica i del poder de l’arquebisbat en els centres, l’exponencial menyspreu de la labor docent amb unes condicions de treball precàries, els atacs continus contra el patrimoni lingüístic i cultural, el desmantellament de l’educació pública en favor del foment de la privada i concertada, i l’insult cap a la memòria antifeixista i la seua conseqüent persecució del professorat.

La Plataforma per l’Ensenyament Públic ha sostingut que el seguiment de la vaga, pel que fa al professorat, ha estat del 68%, mentre que al col·lectiu d’educadors ha estat del 57%. Per províncies, a València el seguiment puja al 71%, a Alacant se situa al 69% ia Castelló, al 65%. Un total de 491 centres educatius dels més de 1.500 han contestat l’enquesta del seguiment de la vaga, amb dades fins a les 15.00 hores, i per això el suport ha resultat «molt satisfactori», segons la plataforma.

Les diferents organitzacions agrupades en la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic – de la que formen part entitats com ara FAMPA-València, CGT Ensenyament, STEPV-Intersindical Valenciana, Federació d’Educació CCOO PV, UGT Ensenyament Serveis Públics PV (UGTSP-PV), Escola Valenciana, CAVE-COVA, SEPC València, BEA, Sindicat d’Estudiants, Associació de Directors de Primària-PV, Associació de Directors de Secundària, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica PV, ADIDE-PV, FAMPA-Enric Valor, FAMPA Penyagolosa i València Laica – han convocat al conjunt de la comunitat educativa a sumar-se a una vaga que pose en relleu les condicions de precarietat i de constant atac que pateix des de fa temps l’Educació Pública.

Motius per a la vaga

Per millorar les condicions laborals

Exigim els recursos necessaris per a una vertadera inclusió educativa, per la millora de les condicions laborals i salarials dels treballadors i de les treballadores de l’ensenyament. Així com, mesures per a atendre la salut laboral del professorat encaminades a una millor organització del treball docent que pose fi a les massificacions, les agressions i la conflictivitat a la qual no es dona cap solució. 

Per la NO paralització de l’Edificant

Les xiquetes i els xiquets estan patint riscos en els nostres centres escolars, ja que, fins i tot les obres més urgents s’estan dilatant en el temps. Exigim que es deixe d’atacar la igualtat de condicions en l’educació pública, i reclamem un increment de la inversió per a protegir i garantir una educació de qualitat.

Per dir SÍ al valencià

La «llibertat educativa» és la que es caracteritza per l’absència de dominació d’una llengua sobre l’altra i la proposició de llei que proposa PP-VOX agreuja encara més la situació de bilingüisme asimètric que patim al nostre territori. La capacitació per a «utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà qualsevol que haja estat la llengua habitual en iniciar els estudis» és un dret que ha d’estar garantit a tot l’alumnat tal com prescriu la LUEV.

Per dir NO al districte únic segregador

Eliminar les zones escolars en l’admissió dels alumnes va en contra de la llibertat d’elecció de les famílies i sols afavoreix la selecció dels alumnes i de les família de determinats centres educatius concertats. L’educació pública està ja patint les retallades. El districte únic ha estat la mesura que ha servit com a avantsala a la privatització de l’educació, fonamentada en termes mercantils, d’oferta i demanda i a les retallades d’unitats i professorat en la pública.

Per dir no a les retallades

Retallen en les escoles oficials d’idiomes i retallen en infantil i primària. Ja coneixem les propostes per al curs que ve de grups en aquests ensenyaments i el saldo és totalment negatiu per a l’ensenyament públic. Es confirma que volen retallar en l’escola pública per a transvasar-la a la privada. 

Per reivindicar l’ensenyança dels valors ètics i democràtics

Per aturar la retallada de l’assignatura d’Educació en Valors en 4t de l’ESO, que quedarà reduïda a una única hora setmanal el proper curs. L’ensenyament públic ha de garantir un espai per a la reflexió pausada i crítica sobre els valors ètics i democràtics i els reptes de futur que afronta l’alumnat i la societat en conjunt. La mesura és antipedagògica i no permet el desenvolupament d’un pensament lliure i filosòfic.

Per fer front a la nefasta “llei de concòrdia”

A més de suposar una desregulació real d’aspectes importants hui definits en la Llei 14/2017 de Memòria Democràtica, blanqueja el franquisme, oblida i distorsiona els fets ocorreguts en la història del nostre país que han de ser transmesos en les aules, per al coneixement del nostre alumnat i la comprensió de l’actual societat en la qual conviu. Volen un alumnat dòcil i sense criteri.